VAN NADLEŽNOSTI 'LEX AGROKORA'

RUSI PLIJENE PETINU MERCATORA! Sberbank preuzima udjel koji je dosad držala jedna od Todorićevih nizozemskih tvrtki

Direktor Sberbanka German Gref i povjerenik Agrokora Ante Ramljak
 REUTERS / HANZA MEDIA

Ruska banka Sberbank počela je plijeniti 18,53 posto dionica Mercatora koje su trenutačno u vlasništvu Todorićeve nizozemske tvrtke Agrokor Investment B.V.

Tu je informaciju objavio danas slovenski dnevnik Finance, koji se pak poziva na agenciju Bloomberg.

Sberbank, najveći kreditor koncerna Agrokor, namjerava zaplijenjeni udio u slovenskom trgovačkom lancu imati do kraja lipnja, a zatim ga prodati, kako bi nadoknadio potencijalne gubitke zbog kredita koje su dali Agrokoru, pišu Finance. Dionice su očito bile dane u zalog za kredit.

Hrvatski 'lex Agrokor' donesen je kako bi se Agrokor zaštitio od daljnjeg financijskog kolapsa i brani zapljenu dionica koncerna. No, prema Sberbanku, taj se zakon odnosi samo na tvrtke koje su u izravnom vlasništvu koncerna i tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj. Kako Agrokor Investment B.V. ima sjedište u Nizozemskoj, ruska banka smatra da se 'lex Agrokor' ne odnosi na nizozemsku tvrtku.

Sberbank je bila u sukobu s izvanrednom upravom Agrokora još od travnja, odnosno kada je imenovan izvanredni povjerenik Ante Ramljak. Prema Sberbanku, proces restrukturiranja nepravedno izjednačava dugoročne kreditore koncerna s onima koji su Agrokoru dali kredite za likvidnost kada je već bio u financijskim problemima, pišu Finance. Početkom mjeseca, hrvatski Trgovački sud u Zagrebu odbio je Sberbankov zahtjev da se zaustavi financiranje likvidnosti Agrokora kroz roll up model zaduživanja.

Pljenidba petine Mercatora ne bi trebala utjecati na restrukturiranje Agrokora, a izvanredna uprava Agrokora još nije javno komentirala posljednji potez ruske banke.

Agrokor d.d. je trenutno vlasnik 69,57 posto dionica Mercatora. Taj je dio zaštićen hrvatskim 'lex Agrokor'. Međutim, Agrokor Investment B.V., nizozemska podružnica Agrokora u vlasništvu Ivice Todorića, drži 18,53 posto Mercatora. Taj udio na Ljubljanskoj burzi trenutno vrijedi oko 40 milijuna eura.

Agrokor Investment B.V. je u Mercatoru početkom godine držao 28,4 posto posto udjela, a nakon prodaje udjela Agrokoru d.d. u ožujku, ima 18,53 posto Mercatora. Kriza u Agrokoru je negativno utjecala na dionice Mercatora, koje su pale 48 posto ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:41