PONUĐENA ULAGANJA

SAMOBORSKI 'DIV' DEMANTIRA NAVODE PULSKOG BRODOGRADILIŠTA Bili smo ozbiljan ponuditelj, tražili smo samo detaljan uvid u Uljanikovo poslovanje

Brodogradilište Uljanik u Puli
 Goran Šebelić / CROPIX

Ne dovodeći u pitanje odluku 'Uljanika' da se Danko Končar na javnom natječaju izabere za novog vlasnika i strateškog partnera brodogradilišta, samoborski 'DIV' demantirao je navode 'Uljanika' da je ponuda 'DIV'-a na istome natječaju odbačena jer ponuđena ulaganja samoborske tvrtke u pulsko brodogradilište nisu bila bezuvjetna.

- Netočno se navodi u izvješću 'Uljanika' o provedenom izboru strateškog partnera, da je DIV grupa u pismom namjere uvjetovala mnoge prethodne transakcije s drugim povezanim društvima Uljanik grupe. Kao ozbiljan ponuditelj, predali smo u za to predviđenom roku obvezujuće pismo namjere, koje je sadržalo vrlo jasne financijske elemente – ističu u 'DIV Grupi' te podsjećaju da je 'Uljaniku' ponuđeno 380 milijuna kuna za dionice '3.maja', otkup 24,9 posto dionica 'Viktora Lenca' i dokapitalizaciju 'Uljanika d.d' od 302 milijuna i 244 tisuće kuna.

Jedini uvjet koji je 'DIV' postavio, prema očitovanju te tvrtke na navode 'Uljanika', jest da se prije otkupa dionica i dokapitalizacije 'DIV'-u pruže sve potrebne informacije o financijskoj situaciji i dogovorenim poslovima unutar 'Uljanik Grupe' koja obuhvaća pulsko, brodogradilište '3.maj' i dio vlasništva u 'Viktoru Lencu'.

- Kao ozbiljni poslovni subjekt koji je odgovoran prema svojim zaposlenicima, poslovnim partnerima, kreditorima u zemlji i inozemstvu, i drugim dionicima našeg poslovanja smatramo da je detaljan uvid u poslovanje i ocjena svih rizika preuzimanja Uljanika d.d. obavezno – napominju u 'DIV Grupi'. Smatraju da su za 'Uljanik' ponudili i više od traženoga, iako im, kako navode u samoborskoj tvrtki, nije bilo omogućeno da u DATA Roomu 'Uljanika' otvorenom za zainteresirane ulagače, nije bilo omogućen uvid u sve podatke koji su bili potrebni za odašiljanje pisma namjere.

- Nadamo se da je svima dobronamjernima jasno kako smo ponudili (iako to nije bila obveza) otkup dionica 3. maja i Viktora Lenca da bi Uljanik grupa došla do likvidnih sredstava, s koji bi među ostalim mogla vratiti dio duga 3. maju – poručuju iz 'DIV Grupe' koja je svoje reagiranje na izvješće 'Uljanika' o provedenome javnom natječaju za izbor strateškog partnera poslala, kako doznajemo, i Zvonimiru Novaku, pomoćniku ministrice gospodarstva Martine Dalić.

Ministarstvo gospodarstvo objavilo je spomenuto izvješće 'Uljanika' na svojim internetskim stranicama bez ograde. U 'DIV'-u naglašavaju kako najnovijim istupom ne osporavaju izbor Danka Končara za strateškog ulagača, ali smatraju obveznim ispraviti krive navode u spomenutom izvješću 'Uljanika'. U pulskom brodogradilištu odbili su nam komentirati tvrdnje iz 'DIV'-a da je 'Uljanik' u svome izvješću o provedenome izboru strateškog partnera pogrešno prikazao pismo namjere 'DIV'-a.
- Uprava 'Uljanika' nema namjeru komentirati tuđa priopćenja niti ponovno komentirati svoje izvješće - poručeno nam je iz 'Uljanika'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:25