Visoka tehnologija

Samoborski Geolux i češki partner kreću u razvoj specijaliziranih industrijskih senzora

Tomislav Grubeša i Nikša Orlić, Geolux
 Arhiva / HANZA MEDIA

Samoborski Geolux i češki Glass Service uložili su čak pola milijuna kuna u zajedničku visokotehnološku kompaniju Augmented sensors and systems (Asens), koja će se u Samoboru baviti razvojem specijaliziranih industrijskih senzora.

S obzirom da standardni senzori za praćenje industrijskih procesa ne mogu raditi na izuzetno visokim temperaturama ASens planira razvijati senzore koji mogu podnositi temperature i iznad 1600 °C, što će omogućiti veću razinu automatskog upravljanja i optimizaciju proizvodnje te štedjeti energiju i sirovine.

Kako je objasnio Tomislav Grubeša, tehnički direktor Geoluxa, bit će potrebno dizajnirati hlađenje koje će moći održati razliku temperature od preko 1500 °C, a da senzor pritom ne bude potpuno izoliran od same peći jer tada ne bi mogao očitavati parametre proizvodnog procesa.

Novoosnovano poduzeće poslovat će iz Samobora, gdje će se razvijati i proizvoditi industrijski senzori, što će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, otkrivaju iz Geoluxa. Planiraju i otvaranje podružnice u Češkoj.

Ova češko-hrvatska suradnja počela je još 2016. godine kada je iskazan zajednički interes za investiranje u razvoj specijaliziranih visoko-temperaturnih senzora u industrijskim procesima poput proizvodnje stakla, aluminija, čelika ili cementa, za mjerenja u industrijskim pećima i talionicama.

- Kako već radimo na senzorima za nadzor brzine prometa, za mjerenje brzina protoka voda i zaštitu od poplava te u sustavima tehničke zaštite, širenje na novu vrstu senzora činio se kao se logičan naredni korak uz veliko iskustvo koje u tom području ima naš partner Glass Service - istaknuo je Nikša Orlić, direktor Geoluxa.

Češki Glass Service bavi se dizajnom, simuliranjem, projektiranjem i analizom postrojenja za proizvodnju stakla, a uz glavni ured u Vsetinu ima urede i u SAD-u, Nizozemskoj, Slovačkoj, Rusiji, Kini i Japanu gdje zapošljavaju više od 100 ljudi. Samoborski Geolux već se deset godina bavi razvojem elektroničkih senzora i opreme, sa posebnim naglaskom na beskontaktne radarske senzore. Većinu svoje prodaje ostvaruje na inozemnom tržištu, pa tako u Kinu uspješno izvozi senzore za mjerenje protoka vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:01