JEFTINIJE, BRŽE I TRANSPARENTNIJE

SAMSUNG PLANIRA SREZATI TROŠKOVE POŠILJKI 'Blockchain je ključna platforma za našu digitalnu transformaciju'

    AUTOR:
    • Lea Balenović

  • OBJAVLJENO:
  • 16.04.2018. u 11:59

JUNG YEON-JE/AFP / AFP

Visitors walk past a glass door showing the logo of Samsung Electronics at the company's showroom in Seoul on July 8, 2014. Samsung estimated that its operating profit would plunge nearly 25 percent on year in the second quarter of 2014, as cheap Chinese devices and a strong won hammered down its share of the global smartphone market. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE

Samsung razmišlja o korištenju blockchain tehnologije kako bi lakše upravljao svjetskim pošiljkama vrijednima desecima milijardi dolara godišnje, izvještava Bloomberg.

Prema Song Kwang-woou, glavnoj osobi za blockchain u toj kompaniji, najveći svjetski proizvođač smartfonova koristit će tehnologiju koja stoji iza kriptovaluta s ciljem boljeg nadzora svoje goleme globalne mreže nabave. Blockchain sustav bi mogao smanjiti troškove pošiljki za 20%.

Samsung je jedna od prvih svjetskih manufaktura koja ozbiljno razmatra ovu tehnologiju, a Samsung SDS, logistička, informacijska i tehnološka grana kompanije, radi na tome.

- Imat će ogroman utjecaj na nabavne lance u industriji. Blockchain je ključna platforma za pokretanje naše digitalne transformacije – izjavio je Song.

SDS očekuje obradu 488.000 tona zračnog prometa i milijun pošiljki kontejnera ove godine, a blockchain sustav bi smanjio vremensku razliku između lansiranja i stvarne pošiljke proizvoda te bi tako Samsung brže mogao reagirati na konkurentske proizvode i sve veći potrošački apetit na rastućim tržištima poput onog kineskog.

- Smanjuje troškove i eliminira smetnje. Radi se o maksimizaciji učinkovitosti i transparentnosti što povećava povjerenje potrošača – smatra Cheong Tae-su, stručnjak industrijskog inženjerstva.

Blockchain tehnologija smatra se otkrićem koje će promijeniti način kojim se transakcije snimaju, potvrđuju i dijele, a njeni zagovornici tvrde da ta tehnologija štedi vrijeme koje se nepotrebno troši na slanje papirologije i na koordinaciju s lučkom upravom. Iako je utjecaj ove tehnologije u poslovnom svijetu ograničen (zasad), Gartner, vodeća svjetska tvrtka za istraživanje i savjetovanje, predviđa da će poslovi vezani uz blockchain do 2025. zaraditi 176 milijardi dolara.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo