JEFTINIJE, BRŽE I TRANSPARENTNIJE

SAMSUNG PLANIRA SREZATI TROŠKOVE POŠILJKI 'Blockchain je ključna platforma za našu digitalnu transformaciju'

Ilustracija
 JUNG YEON-JE/AFP / AFP

Samsung razmišlja o korištenju blockchain tehnologije kako bi lakše upravljao svjetskim pošiljkama vrijednima desecima milijardi dolara godišnje, izvještava Bloomberg.

Prema Song Kwang-woou, glavnoj osobi za blockchain u toj kompaniji, najveći svjetski proizvođač smartfonova koristit će tehnologiju koja stoji iza kriptovaluta s ciljem boljeg nadzora svoje goleme globalne mreže nabave. Blockchain sustav bi mogao smanjiti troškove pošiljki za 20%.

Samsung je jedna od prvih svjetskih manufaktura koja ozbiljno razmatra ovu tehnologiju, a Samsung SDS, logistička, informacijska i tehnološka grana kompanije, radi na tome.

- Imat će ogroman utjecaj na nabavne lance u industriji. Blockchain je ključna platforma za pokretanje naše digitalne transformacije – izjavio je Song.

SDS očekuje obradu 488.000 tona zračnog prometa i milijun pošiljki kontejnera ove godine, a blockchain sustav bi smanjio vremensku razliku između lansiranja i stvarne pošiljke proizvoda te bi tako Samsung brže mogao reagirati na konkurentske proizvode i sve veći potrošački apetit na rastućim tržištima poput onog kineskog.

- Smanjuje troškove i eliminira smetnje. Radi se o maksimizaciji učinkovitosti i transparentnosti što povećava povjerenje potrošača – smatra Cheong Tae-su, stručnjak industrijskog inženjerstva.

Blockchain tehnologija smatra se otkrićem koje će promijeniti način kojim se transakcije snimaju, potvrđuju i dijele, a njeni zagovornici tvrde da ta tehnologija štedi vrijeme koje se nepotrebno troši na slanje papirologije i na koordinaciju s lučkom upravom. Iako je utjecaj ove tehnologije u poslovnom svijetu ograničen (zasad), Gartner, vodeća svjetska tvrtka za istraživanje i savjetovanje, predviđa da će poslovi vezani uz blockchain do 2025. zaraditi 176 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:30