Šef OTP-a i jedan od šefova Mola

Sandor Csányi: Spremni smo hrvatskoj državi prodati Inu, još nismo odlučili hoće li Splitska banka promijeniti ime i otići iz Splita

Sandor Csanyi
 Vojko Bašić / HANZA MEDIA

Predsjednik Uprave i glavni direktor mađarske OTP Bank i potpredsjednik Odbora direktora MOL-a Sandor Csányi izjavio je u petak u Splitu kako je mađarska naftna kompanija spremna hrvatskoj Vladi prodati Inu te pozvao pravosudna tijela u Hrvatskoj da povuku tjeralicu protiv predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija.

"Spremni smo i prodati Inu, ako je hrvatska Vlada želi kupiti. A ako je hrvatska Vlada ne želi ili nije u mogućnosti kupiti, onda smo spremni i dalje surađivati", rekao je Csányi na konferenciji za novinare OTP banke u povodu preuzimanja Splitske banke.

Po njegovim riječima, nije lako surađivati "kada je Ustavni sud već dvije odluke odbio."

Csányi navodi da je Skupština Interpola uklonila Hernadija s tjeralice te da prema odluci arbitraže u Ženevi nije bilo mita i korupcije (povezano s prvim izmjenama dioničarskog ugovora i ugovora o plinskom biznisu potpisanih u siječnju 2009. godine).

"Bez obzira ne sve to, gospodin Hernadi je i dalje na tjeralici Europske unije temeljem zahtjeva Hrvatske," kazao je Csányi, koji je izrazio nadu da će Hrvatska povući tjeralicu protiv Hernadija.

"Naravno, kao i u svim demokratskim državama pravosuđe je nezavisno od hrvatske Vlade. Zamolio bih i pravosudne organe da malo ubrzaju svoje procese što će, nadam se, rezultirati povlačenjem tjeralice", rekao je Csányi.

Po njegovom tumačenju, MOL već godinama radi na tomu da se riješi pitanje oko Ine, a glavni je cilj MOL-a da ima dobre odnose s hrvatskom Vladom ne samo u interesu MOL-a nego i u interesu hrvatskog gospodarstva. "Cilj MOL-a je da bude značajan igrač i doprinese boljem hrvatskom gospodarstvu", poručio je.

Na novinarski upit je li kupnja Splitske banke od strane OTP banke Hrvatske na bilo koji način povezana sa situacijom MOL-Ina, Csányi je odgovorio niječno.

"Ova akvizicija nema nikakve veze s Inom i MOL-om", naglasio je. Dodao je kako je osobno podržao tu akviziciju u bankarskom sektoru u koju je uložen "velik iznos".

Slobodna Dalmacija je objavila kako još nije odlučeno hoće li sjedište Splitske banke ostati u Splitu.

"To će se vidjeti kroz proces integracije, kao i to hoće li se mijenjati ime. Iznenadio bih se ako bi ime nestalo jer je Splitska banka brend. Za očekivati je da će biti viška zaposlenih ali nadamo se da će kroz rast banke svi ostati na svojim radnim mjestima. U slučaju da se broj zaposlenih bude smanjivao, svi će biti financijski zbrinuti", prenosi Slobodna odgovor Sandora Csanyja na novinarsko pitanje.

Dosadašnji vlasnik Splitske banke, francuska grupacija Societe Generale potpisala je 20. prosinca 2016. ugovor s grupom OTP o prodaji Splitske banke koja je bila u njezinom stopostotnom vlasništvu, a kupoprodajna transakcija izvršena je ranije ovog tjedna nakon što je OTP banka dobila potrebna odobrenja regulatora – Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Hrvatske narodne banke (HNB) i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Osim nad bankom, OTP grupa stekla je kontrolu i nad tvrtkama SG Leasing, SB nekretnine, S.B. Zgrada te Société Générale Osiguranjem.

Proces spajanja dviju banaka trajat će do ljeta 2018. godine, a nakon spajanja nova banka imat će 11 posto tržišnog udjela i bit će četvrta po snazi na hrvatskom bankarskom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:39