Sada je službeno

SBERBANK NAJAVIO AUKCIJU ZAPLIJENJENIH DIONICA MERCATORA Traže najmanje 40,5 milijuna eura, slovenski ministar kaže da država u tome neće sudjelovati

German Gref, generalni direktor Sberbanka
 Sergei Karpukhin / REUTERS

Ruska banka Sberbank, najveći kreditor koncerna Agrokor, prodat će na aukciji 18,53 posto udjela u Mercatoru 7. srpnja za barem 40,53 milijuna eura, objavila je danas ta banka, a prenosi Reuters.

„Minimalna cijena na aukciji bit će 40,53 milijuna eura, a prodaja će smanjiti Agrokorov dug prema nama“, izjavili su u priopćenju iz Sberbanke. Taj dug je veći od milijardu eura.

Slovenski dnevnik Finance, gdje je Sberbank objavio i oglas za aukciju, je na svojoj internetskoj stranici donio vijest da država na toj aukcij neće sudjelovati, citirajući slovenskog ministra za gospodarski razvoj i tehnologiju Zdravka Počivalšeka. Ranije se, naime, u Sloveniji vodila rasprava u javnosti i medijima o tome da bi zbog krize u Agrokoru trebalo vratiti Mercator u slovenske ruke, ali dosad niti je za to bilo prilike niti se u deželi iskristalizirao potencijalni kupac.

Banka ima pravo, kako tvrde u Sberbanku, uzeti dionice Mercatora, koje je Agrokor dao kao polog za zajmove ruske banke.

U pitanju je 18,53 posto dionica Mercatora koje su bile u vlasništvu Todorićeve nizozemske tvrtke Agrokor Investment B.V.

Agrokor d.d. je trenutno vlasnik 69,57 posto dionica Mercatora. Taj je dio zaštićen 'lex Agrokorom'.

U travnju je šef Sberbanka German Gref najavio da će za rezervacije za kredite Agrokoru izdvojiti iznos u visini od 50 posto duga, te je to i potvrđeno u svibnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:22