U očekivanju dokapitalizacije

ŠEF ĐURO ĐAKOVIĆ GRUPE: 'Imamo najbolji kvartalni rezultat u novijoj povijesti grupacije!'

Tomislav Mazal, predsjedni Uprave Đuro Đaković grupe
 TOMISLAV KRIŠTO / HANZA MEDIA

Đuro Đaković grupa u prvom tromjesečju ove godine ostvarila je neto dobit od 7 milijuna kuna, nasuprot 11,5 milijuna kuna gubitka u istom razdoblju prošle godine, a iz kompanije ističu kako je to najbolji rezultat poslovanja grupacije u jednom kvartalu u novijoj povijesti.

Ta slavonskobrodska kompanija je u razdoblju od siječnja do kraja ožujka ove godine ostvarila prihode u visini od 159 milijuna kuna, što je 54 posto odnosno 55,9 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani, dok su rashodi iznosili 152 milijuna kuna.

Dobit prije amortizacije, financijskih prihoda i rashoda te poreza (EBITDA) je iznosila 13,2 milijuna kuna, što je za 16,4 milijuna kuna više u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal. EBITDA marža je dosegnula 8,6 posto.

Kako naglašavaju iz grupacije, ukupan izvoz u prva tri ovogodišnja mjeseca porastao je za 43 milijuna kuna, odnosno 205 posto u odnosu na godinu ranije. a kako pritom navode, povećanje prihoda u potpunosti je ostvareno izvozom na tržišta Europske unije.

"Grupacija bilježi značajna poboljšanja zbog provedenih mjera restrukturiranja u poboljšanju proizvodnih kalkulacija, optimalnoj popunjenosti kapaciteta, fokusiranju na profitabilne programe, izlazu na izvozna tržišta i organizacijskoj optimizaciji", navode iz Đure Đakovića.

Na kraju ožujka ove godine vrijednost potpisanih ugovora Đuro Đaković Grupe doseže 562 milijuna kuna.

"Rezultat od 7 milijuna kuna neto dobiti ostvaren u prvom tromjesečju ove godine najbolji je kvartalni rezultat u novijoj povijesti grupacije i dokaz je uspješnog provođenja procesa restrukturiranja", ustvrdio je predsjednik Uprave Tomislav Mazal, istaknuvši kako još više veseli činjenica da postoji značajan prostor za napredak.

Kako navodi, grupaciji predstoji dokapitalizacija koja bi trebala dovesti do značajnog smanjenja troškova, zatim tu je nedovršen proces restrukturiranja u društvu Industrijska rješenja, čiji bi pozitivni efekti trebali biti vidljivi u drugom dijelu poslovne godine, dok se značajan prostor za napredak vidi i u najprofitabilnijem segmentu, onom Obrane, koji je u poslovnim prihodima sudjelovao s tek 4 posto.

"Posljedica gubitaka u prethodnim razdobljima je nizak postotak vlastitih izvora sredstava u bilanci. Cilj koji još nije ispunjen je financijsko restrukturiranje sa svrhom postizanja optimalne strukture izvora sredstava. Uprava Đure Đakovića ovaj cilj ima namjeru ostvariti putem izdavanja novih dionica koje će se provesti tijekom svibnja ove godine", poručuju iz kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:26