Novo doba bez vozača

Šef Forda najavio: Za 5 godina krećemo s masovnom proizvodnjom automobila bez volana

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.08.2016. u 10:20

FILE PHOTO - President and CEO of Ford Motor Company Mark Fields speaks with reporters during the media preview of the 2016 New York International Auto Show in Manhattan, New York March 23, 2016.REUTERS/Eduardo Munoz/File Photo
Eduardo Munoz / REUTERS

Mark Fields, izvršni direktor Ford Motor Company

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača vozila Ford već do 2021. godine namjerava masovno proizvoditi potpuno autonomne automobile bez upravljača, pa ta američka kompanija kani povećati investicije za razvoj te tehnologije budućnosti.    

Taj odvažni korak najavio je utorak na skupu u kalifornijskom Palo Altu čelnik Forda Mark Fields u razgovoru s novinarom BBC-a.

Kako bi ostvarili cilj da prva Fordova u potpunosti autonomna vozila kupcima budu dostupna već 2021. godine, Ford će značajno povećati investicije za razvoj te tehnologije budućnosti.

Svoja autonomna vozila, odnosno uslugu zamišljaju po ugledu na Uberove taksi usluge temeljene na dijeljenju vozila, samo što u njihovom slučaju vozilu neće trebati vozač.

Fields je u razgovoru za BBC istaknuo kako će iskustvo vožnje bez potrebe za kontrolompromijeniti dosadašnje poimanje vožnje.

"Bilo da želite raditi, bilo da se želite zabavljati... to su neke od stvari o kojima smo razmišljali kada smo kreirali autonomno vozilo", kazao je izvršni direktor Forda.

Najava razvoja potpuno autonomnog vozila, što je Fields nazvao transformacijskom odlukom za Ford, predstavlja ulazak u doba u kojemu se ta kompanija, pogotovo u gradovima, vidi i kao pružatelj ad-hoc usluga, a ne samo prodavačem vozila.

"Rast će dio auto industrije koja će se više okretati autonomnim vozilima. A Ford više ne želi biti samo kompanija koja proizvodi automobile, već kompanija posvećena i automobilima i mobilnosti", kazao je Fields.

Posljednjih godina Ford se voli nazivati više tehnološkom kompanijom nego običnim proizvođačem automobila, a posljednja najava približila ih je tim nastojanjima, zaključuje BBC.  

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo