Skora promjena stečajnog zakona

SENIORITET KREDITORIMA KAO ZA AGROKOR Uskoro do zajmova lakše i onima koji su u predstečaju

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić potvrdila nam je da će Vlada uskoro u saborsku proceduru uputiti izmjene i dopune Stečajnog zakona u dijelu predstečajne nagodbe, koje će novim kreditorima omogućiti prvenstvo naplate potraživanja. Moguće je da će se prijedlog izmjene zakona izglasati već do kraja ljetnog zasjedanja parlamenta, a najkasnije u rujnu ili listopadu ove godine.

Lex Agrokor

Ideja se pojavila nakon što se u sklopu Zakona o prinudnoj upravi, prigodno nazvanog lex Agrokor, ispostavilo kako je iznimno važan upravo senioritet statusa koji u naplati potraživanja pred drugim vjerovnicima imaju novi kreditori. Naime, bez tog senioriteta Agrokoru bi bilo nemoguće dobiti nove kredite, a čak se došlo i do točke u kojoj su budući kreditori zahtijevali (i dobili) da im staro potraživanje dobije senior status.

Kako je lex Agrokor vrsta insolventnog postupka sličnog predstečajnoj nagodbi, logično se postavilo pitanje zašto tvrtke u predstečaju također ne bi koristile taj mehanizam. Tim tvrtkama danasi je problem dobiti kredit od banaka za likvidnost jer su u tim postupcima dobrim dijelom ostale bez potrebnih kreditnih kolaterala. Stoga im je otežana mogućnost restrukturiranja u, većinom, petogodišnjim planovima, a izmjenom Stečajnog zakona bar bi neke kompanije mogle doći do kredita.

Martina Dalić je ideju o takvoj promjeni Stečajnog zakona iznijela u kontekstu razgovora o problemima tvrtki povezanih s Agrokorom, a od kojih su dvije veće kompanije već podnijele zahtjev za otvaranje predstečajnog procesa (Zvečevo i AWT). To prijeti još nekim tvrtkama koje imaju značajna potraživanja prema Agrokoru i njegovim kompanijama ili su u opasnosti jer su im Konzum i tvrtke iz koncerna bile glavni prodajni kanal.

Novi kanali

Stoga ne čudi što je Dalić već nekoliko puta poručila Agrokorovim dobavljačima da iskoriste vrijeme restrukturiranja Agrokora za otvaranje novih prodajnih kanala. Drugim riječima, poručila im je da se i sami moraju restrukturirati. Bonus koji su neočekivano dobili u procesu lex Agrokor jest to što će im iz nove kreditne tranše biti plaćeno 150 milijuna starih dugova, a moći će realizirati i robne kredite u iznosu od 50 milijuna eura, koji će također dobiti senior status u naplati.

Novi financijski aranžman za Agrokor, koji se mora dogovoriti do kraja ovoga mjeseca, što znači do petka, ukupno je vrijedan 1,060 milijardi eura, od čega se 530 milijuna eura odnosi na nove kredite, a 530 milijuna eura na refinanciranje starih kredita sklopljenih do 10. travnja ove godine. U ukupnom iznosu od 480 milijuna eura novog financiranja, 170 milijuna eura rezervirano je za sudjelovanje međunarodnih kreditora - 150 milijuna eura namijenjeno je za imatelje obveznica i 160 milijuna eura za domaće banke i druge domaće kreditore.

Taj je kredit bilo moguće dogovoriti uz prvenstvo naplate potraživanja u odnosu na druge vjerovnike. Kako doznajemo, osim odredbe o senioritetu novih kreditora, izmjene zakona usmjerene su povećanju efikasnosti, a u ministarstvima rade na tim pitanjima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:20