Ovo im je rekordna godina

Šibenski NCP Brodoservis nada se poslu za Francusku ratnu mornaricu

Sibenik, 071114. Proizvodnja pontona za marine u tvrtki Marinetek NCP u remnotnom brodogradilistu NCP Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX
Nakon što je u svibnju ove godine nad NCP Grupom šibenskog poduzetnika Gorana Prgina, u čijem je vlasništvu NCP Remontno brodogradilište Šibenik, Trgovački sud u Zadru otvorio predstečajni postupak zbog više od 200 milijuna kuna dugovanja, vjerovničkim prihvaćanjem plana restrukturiranja dobivena je prilika da se izbjegne najgori mogući scenarij - stečaj.


U prilog tome ide i činjenica da će Remontno brodogradilište, koje sada posluje pod imenom NCP Brodoservis, ovu godinu završiti s rekordnih 125 milijuna kuna prihoda, a ponajprije zahvaljujući gradnji i isporuci čak 17 katamarana za potrebe ribogojilišta na norveškom tržištu.
- Ova je godina rekordna po broju isporučenih katamarana otkako smo ih prije sedam godina počeli raditi za norveško tržište. Inače, u brodogradilištu zapošljavamo 150 radnika, koji uredno primaju plaću, a na dnevnoj bazi radi još 75 djelatnika u kooperantskim tvrtkama - kaže Roko Vuletić, predsjednik Uprave NCP Grupe.

Vjetar u jedra šibenskom brodogradilištu trebao bi biti i veliki posao koji se nadaju sklopiti s Francuzima. - Ušli smo u uži izbor s još tri strana ponuditelja, odnosno u zadnji krug natječaja za gradnju brzih glisera dužine 14 metara koji je raspisala Francuska ratna mornarica za potrebe svojih specijalnih postrojbi. Završnu ponudu predat ćemo 6. prosinca, a hoćemo li i dobiti ovaj posao, znat će se početkom iduće godine. O vrijednosti posla ne mogu govoriti jer bih time konkurentima otkrio našu ponudu - kaže predsjednik Uprave NCP Grupe.

Vuletić je izrazio veliko zadovoljstvo što je NCP Grupa prihvaćanjem plana restrukturiranja dobila podršku vjerovnika za nastavak daljnjeg poslovanja. - Sve banke dale su nam godinu dana počeka za otplatu tražbina, a u tom razdoblju očekujemo ulazak investitora - dodao je Vuletić.
Inače, među onima koji su prihvatili plan restrukturiranja NCP Grupe je i najveći vjerovnik, a to je tvrtka SPV u vlasništvu DAB-a koja je preuzela potraživanja Jadranske banke od 140 milijuna kuna. Plan su prihvatile i Bobar banka te Banka splitsko-dalmatinska, čija potraživanja iznose 54 milijuna kuna.

Ovim trima vjerovnicima, dogovoreno je, NCP Grupa isplatit će tražbine obročnom otplatom u 84 jednake mjesečne rate s grace periodom od godinu dana. Ove će bankarske institucije istodobno, međutim, pregovarati i s potencijalnim strateškim partnerima koji bi otkupio njihove tražbine i preuzeo vlasništvo nad NCP Grupom.
Druga skupina vjerovnika, a riječ je o 278 dobavljača čija su potraživanja iznosila 17 milijuna kuna, pristala je na otpis čak 80 posto glavnice utvrđene tražbine. Preostali iznos, 3,4 milijuna kuna, NCP Grupa namirit će jednokratno, najkasnije u roku od 90 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:51