STIŽU STRANCI

SIN BIVŠEG GLAVNOG TAJNIKA NATO-a KUPUJE FOND KOJI JE IZGUBIO NOVAC U AGROKORU Glavni partner u RH za preuzimanje je ključni svjedok protiv Sanadera

 
Damir Mihanović i Henrik Fogh Rasmussen
 CROPIX, Atlantic Council

Nexus Private Equity Partneri d.o.o., društvo za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima rizičnog kapitala, uskoro bi mogao promijeniti vlasnika, a jedan od ključnih strateških partnera u preuzimanju, prema informacijama kojima raspolažemo, jest Henrik Fogh Rasmussen.

Rasmussen je naturalizirani američki državljanin, sin bivšeg danskog premijera Andersa Fogha Rasmussena, bivšeg glavnog tajnika NATO-a, u čijem je mandatu aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila pomoćnica glavnog tajnika, a neko je vrijeme predsjedao i EU-om. Henrik Rasmussen je rođen Danskoj, ali 2010. je postao američki državljanin, a prvi mu je posao bio u DCI Grupi, američkoj konzultantskoj kući iz Washingtona, specijaliziranoj za geopolitička pitanja. Trenutno je šef američke konzalting tvrtke Argonne Global, član je Atlantskog saveza SAD-a, a bio je osnivač društva za upravljanje fondovima rizičnog kapitala Cimbria Capita.

Sporna pozajmica

Podsjetimo, fond Nexus ulaganje d.o.o. pod upravljanjem Nexus Private Equity Partnera, nedavno se našao pod lupom javnosti, a Hrvatska agencija za nadzor usluga pokrenula je istragu zbog toga što je u kolovozu i listopadu 2016. iz vlastitih sredstava odobrio kratkoročne pozajmice društvu Agrokor iako su ta sredstva, ukupno oko 38 milijuna kuna, bila predviđena za ulaganje u društvo Zagreb Montaža.

Problem je u tome što je Nexus ulaganje fond gospodarske suradnje, gdje je investitor Hrvatska banka za obnovu i razvoj, koja je sudjelovala u tom financiranju Zagreb Montaže, a nitko iz fonda nije obavijestio HBOR o prenamjeni sredstava u kredit za Agrokor. Iako su postojali dobri instrumenti osiguranja za taj kredit, zbog krize u Agrokoru oni su postali bezvrijedni, pa će novac ulagača, uključujući i onaj hrvatskih poreznih obveznika, biti tek manjim dijelom naplaćen u okviru Lex Agrokora.

Iz Nexusa su u povodu toga pojašnjavali da su navedena sredstva u tom trenutku predstavljala višak likvidnosti te da je odobravanje navedenih kratkoročnih pozajmica Agrokoru uz tržišne uvjete i odgovarajuće instrumente osiguranja za svrhu imalo isključivo generiranje financijskog povrata na trenutno neangažirana sredstva, ali neće biti čudno ako Hanfina odluka u ovom slučaju rezultira i gubitkom licenci nekih članova uprava i financijskom kaznom za fond.

70 posto

Upravo zbog svih tih problema, a pogotovo zbog gubitka likvidnosti Zagreb Montaže, vlasnici partneri Nexusa su, doznali smo, aktivno tražili moguće rješenje, a ono uključuje prodaju 70 posto vlasništva Nexusa. Ugovor o prodaji je, prema neslužbenim informacijama, već potpisan i upućen u Hanfu, koja mora dati odobrenje tog procesa. Kako nam je rečeno, većinski paket Nexusa otkupit će hrvatsko posebno društvo SPV (Special purpose vehicle) čiji će vlasnici biti povezane inozemne pravne osobe, čiji identitet još ne znamo.

Njihov partner za Adria regiju je Damir Mihanović, a Rasmussen i Mihanović su se, doznajemo, upoznali preko Luke Oreškovića, harvardskog diplomanta i partnera u investicijsko-konzultantskoj kompaniji Spitzberg Partners, vodećoj njemačkoj investicijskoj tvrtki, te bivšeg člana Gospodarskog vijeća predsjednika RH Ive Josipovića.

Mihanović je, podsjetimo, bio glavni svjedok protiv Ive Sanadera u aferi Fimi-Media, a nedavno je dao otkaz na mjesto predsjednika Uprave Croatia zdravstvenog osiguranja. Ovog petka je, kako doznajemo, preuzeo dužnost izvršnog partnera u Nexusu, a istodobno upravlja SPV-om preko kojeg će se provesti kupnja Nexusa. Do zaključenja ovog broja nismo uspjeli doći do podatka o tome tko će biti novi ulagači u Nexus, osim da će glavni strateški savjetnik biti Rasmussen, koji će biti i predsjednik savjetodavnog odbora Nexusa.

Neslužbeno smo doznali i da je Rasmussen, kao i budući investitori, detaljno upoznat s aferom Agrokor u kojoj se Nexus našao te su spremni na to da fond snosi sve potrebne konzekvence ako Hanfa utvrdi da je bilo nezakonitosti. No, Rasmussen i investitori se nadaju, a zato i ulažu u fond, da on ipak neće izgubiti upravljačku licencu. Stoga očekuju brzo Hanfino odobrenje “kupoprodajnog” ugovora između Nexusa i SPV-a, kako bi se što prije omogućilo financijska injekcija za Zagreb Montažu u iznosu od 40 milijuna kuna, ali i nastavila daljnja investicijska aktivnost fonda.

Ako sve proceduralno prođe kako treba, očekuje se postavljanje nove uprave i savjetničkog tima Nexusa, s tim da članovi uprave moraju dobiti licencu Hanfe.

Upravlja rizičnim fondovima s kapitalom od milijardu kuna

Nexus upravlja trima fondovima rizičnog kapitala ukupne vrijednosti, kako nam je rečeno, veće od 1 mlrd. kuna. Fond je dosad realizirao deset ulaganja na domaćem tržištu, i to u kompanije s više od 3500 radnika, a ukupni su im godišnji prihodi iznad 2,1 mlrd. kuna, od čega se više od 60% ostvaruje izvoznim poslovima. Najpoznatije tvrtke iz portfelja Nexusa su Dalekovod, Zagreb Montaža, Požgaj grupa, Podatkovni centar Križ i Hoteli Plat.

Budući vlasnici putem Nexusa namjeravaju izgraditi investicijsku platformu za ulaganja u cijeloj Adria regiji, ali to će biti moguće tek kad Hanfa odobri promjenu vlasništva i kad kupoprodajni ugovor konačno potvrde svi partneri u Nexusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:24