SPREMNI NA GRAĐANSKI NEPOSLUH

SINDIKAT METALACA HRVATSKE 'Ako se stanje u 3. maju ne popravi idemo na ulice, blokirat ćemo Istarski ipsilon, a, ako treba, doći ćemo i u Zagreb'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.04.2018. u 10:36

Rijeka, 160416.
Svecanost porinuca broda asfalt tankera Palanca Cadiz i polaganje kobilice za novi brod u brodogradilistu 3. Maj.
Foto: Vedran Karuza / Novi list / CROPIX
Vedran Karuza / Novi list / CROPIX

Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata ( SMH-IS) u brodogradilištu 3. maj Juraj Šolić izjavio je u utorak da u tom brodogradilištu još ima kapitala, znanja i vremena da se popravi stanje, a radnici će, ako im se do 15. svibnja ne odgovori što će biti s tim brodogradilištem, izaći na ulice i blokirati prometnice, objavila je Slobodna Dalmacija.

Šoljić je rekao da radnici dva tjedna iščekuju informacije o tome što će biti s brodogradilištem 3. maj te da su iz izjava Danka Končara, mogućeg ulagača u Uljanik doznali da 3. maja nema u programu restrukturiranja. Istaknuo je da sindikat i radnici 3. maja, ako se stanje ne riješi nakon 15. svibnja, najavljuju izlazak na prometnice. Poručio je kako tada idu na građanski neposluh, "tada će biti blokade", a kao mogućnost spomenuo je blokadu Istarskog ipsilona, tunela i "blokade do Zagreba" te je pozvao da se "sjedne za stol", Šoljić je rekao da je plaća u 3. maju isplaćena u petak, ali se pitaju hoće li dobiti sljedeću. Materijal za nastavak proizvodnje još nije došao, za zadnji brod koji se gradi, novogradnju br. 528, nedostaje materijala, a daljnjih gradnji nema, istaknuo je, dodajući da se, zasad neslužbeno, iskazuje višak oko 1600 radnika te kako "to znači da je gotovo cijeli 3. maj kompenzacijska mjera Uljanika.

Izdvajamo