SPREMNI NA GRAĐANSKI NEPOSLUH

SINDIKAT METALACA HRVATSKE 'Ako se stanje u 3. maju ne popravi idemo na ulice, blokirat ćemo Istarski ipsilon, a, ako treba, doći ćemo i u Zagreb'

 Vedran Karuza / Novi list / CROPIX

Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata ( SMH-IS) u brodogradilištu 3. maj Juraj Šolić izjavio je u utorak da u tom brodogradilištu još ima kapitala, znanja i vremena da se popravi stanje, a radnici će, ako im se do 15. svibnja ne odgovori što će biti s tim brodogradilištem, izaći na ulice i blokirati prometnice, objavila je Slobodna Dalmacija.

Šoljić je rekao da radnici dva tjedna iščekuju informacije o tome što će biti s brodogradilištem 3. maj te da su iz izjava Danka Končara, mogućeg ulagača u Uljanik doznali da 3. maja nema u programu restrukturiranja. Istaknuo je da sindikat i radnici 3. maja, ako se stanje ne riješi nakon 15. svibnja, najavljuju izlazak na prometnice. Poručio je kako tada idu na građanski neposluh, "tada će biti blokade", a kao mogućnost spomenuo je blokadu Istarskog ipsilona, tunela i "blokade do Zagreba" te je pozvao da se "sjedne za stol", Šoljić je rekao da je plaća u 3. maju isplaćena u petak, ali se pitaju hoće li dobiti sljedeću. Materijal za nastavak proizvodnje još nije došao, za zadnji brod koji se gradi, novogradnju br. 528, nedostaje materijala, a daljnjih gradnji nema, istaknuo je, dodajući da se, zasad neslužbeno, iskazuje višak oko 1600 radnika te kako "to znači da je gotovo cijeli 3. maj kompenzacijska mjera Uljanika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:12