Čeka se strateški partner

Skočio je izvoz, ali Đuro Đaković poslovao s gubitkom od 27 milijuna kuna

 Danijel Soldo / HANZA MEDIA

U 2017., godini neuspješne dokapitalizacije, Đuro Đaković je poslovao s gubitkom od 27,1 milijuna kuna. Pokazuje to izvješće o poslovanju slavonskobrodske grupe, koje je danas objavljeno na stranicama Zagrebačke burze.
Prema izvješću, gubitak u 2017. godini ipak je bio manji za 7,9 milijuna kuna nego u 2016. godini. Ukupni prihodi Đure Đakovića lani su iznosili 547,3 milijuna kuna, dok su rashodi dosegli 573,5 milijuna kuna. Kao glavne razloge negativnog poslovanja u 2017. Uprava Đure Đakovića navodi gubitke u tvrtki Đuro Đaković Industrijska rješenja, izrazito visoke financijske rashode i gubitke koje je društvo Đuro Đaković Specijalna vozila imalo u proizvodnji vagona tipa Uacns.
Ipak, lani su ostvareni neki značajni pomaci. Tako je EBITDA, dobit prije amortizacije, financijskih prihoda i rashoda te poreza, ostvaren u iznosu od 14,4 milijuna kuna, što je 8,5 milijuna kuna više nego u 2016. godini. Velik skok zabilježio je izvoz, kao glavni izvor prihoda cijele grupacije.
Prihodi od izvoza koje je Đuro Đaković lani ostavrio iznosili su 303,1 milijun kuna, što je 158,9 milijuna kuna, ili 110 posto, više nego godinu ranije. Rast prihoda od izvoza zabilježili su svi tržišni segmenti, a udio prihoda od izvoza u ukupnim prihodima iznosili su 56,4 posto, što pokazuje jasnu orijentaciju grupacvije na izvoz kao glavni izvor prihoda u budućnosti, hvale se u Slavonskom Brodu.
U ovoj godini, poručuje Uprava, grupaciju Đuro Đaković očekuju ključni procesi koji su ostali kako bi se dovršio proces restrukturiranja. Prvi cilj je rješavanje problema ročnosti obveza i likvidnosti, kako bi se riješio problem likvidnosti u srednjem roku, dok je drugi nastavak restruktururiranja u tvrtki Đuro Đaković Industrijska rješenja, što bi, nadaju se u Slavonskom Brodu, trebalo dovesti do toga da to društvo izađe iz crvenog.
"Uspješnim ostvarenjem prva dva cilja stvoril bi se uvjeti za provedbu dokapitalizacije, kao jednog od krajnjih ciljeva procesa restrukturiranja, koji bi trebao dovesti do dugoročno stabilnog i održivog poslovanja", poručuje Marko Bogdanović, novi predsjednik Uprave Đure Đakovića, u izvješću.

Nedavno je država Đuu Đakovića skinula s liste tvrtki od posebnog državnog interesa. Nenad Bakić, koji u Đuro Đaković grupi ima 17,71 posto dionica, jučer je ocijenio kako to ne znači ništa posebno te da bi čak moglo olakšati pronalazak strateškog partnera.

"Skidanje sa strateške liste ne znači ništa. Ja u tom potezu države ne vidim manu. Micanje s liste maknut će neke prepreke da se nađe pravi strateški partner koji će donijet kapital i dignuti Đuru Đakovića na razinu kojoj pripada", rekao je Bakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:56