UPETLJAO SE SUD U MARIBORU

SLOVENCI BLOKIRAJU OGROMNU INVESTICIJU! Naši susjedi pokušavaju spriječiti planove kineskog investitora, bolji poznavatelji situacije znaju zbog čega!

 
 Luka Gerlanc / HANZA MEDIA

Kineskom investitoru koji ima 24 posto Luke Zadar evidentno je otežano ulaganje u tu tvrtku. Otkad je objavio da će uložiti milijardu kuna na zadarskom području, s naglaskom na Luku Zadar kao motorom razvoja tog kraja, počeli su problemi.

Prvo su se na noge digli pojedini dioničari, koji su se smirili nakon što im je ponuđena mogućnost sudjelovanja u dokapitalizaciji, a sada cijeli proces pokušavaju opstruirati i Slovenci putem svojeg pravosuđa.

Kazneni postupci

Prema saznanju Jutarnjeg lista, dan nakon glavne skupštine 31. kolovoza, od Okružnog suda u Mariboru stigla je privremena mjera. Njome žele većinskom vlasniku 53 posto dionica, tvrtki Diluculo u vlasništvu mariborskog taksista Danijela Robnika, zbog kaznenih postupaka koji se vode u Sloveniji protiv prethodnih vlasnika 53 posto dionica Luke Zadar, zabraniti pravo glasa. Intencija je, prema tumačenju poznavatelja situacije, spriječiti ulazak kineskog kapitala jer bi on oteo dio prometa Luci Kopar.

No, u Luci Zadar nisu uznemireni. Štoviše, poručuju da ništa ne može poremetiti planove te da je privremena mjera bez osnova. Ona je, tumače pravnici, neprimjenjiva iz više razloga. Prvo, donesena je dan nakon što je održana glavna skupština, a i meritorno ne odgovara činjenicama. U njoj se spominje i odluka o isključenju prava prvenstva svih dioničara, koja, na kraju, ni nije bila na dnevnom redu. Ako sve prođe prema planu, u sljedeća dva mjeseca dio kapitala kineskog ulagača Jiangxiong Hua, preko tvrtke Luxury Real Estate koju zastupa Zvonimir Zlopaša (novi član Nadzornog odbora), ući će u Luku Zadar.

- Ništa ne može poremetiti planove iako razne struje to pokušavaju. Počinje novo vrijeme za Luku Zadar - uvjeren je Slavko Matošić, član NO-a, jedan od dioničara i predstavnik radnika.

Optimizam

Optimističan je i menadžment. - Riješili smo ulaganje i opasnost od gubitka koncesije te možemo krenuti u novi investicijski zamah - ističe i direktor Luke Zadar Nikola Dragičević, posebno napominjući da je kapital važan za opstanak tvrtke jer je druga opcija stečaj.

Luka Zadar je, naime, 2014. potpisala ugovor o produljenju koncesijskog ugovora na 25 godina. Njime su preuzete i obveze koje Luka Zadar mora ispoštovati. Najveća je ulaganje od 215 milijuna kuna.

- Kad smo mi došli u Luku, bila je gotovo devastirana, i to ne samo zbog krize, nego ni prethodne uprave nisu dovoljno ulagale. Sada su se pojavili ulagači i duhovi su se uznemirili - konstatira čelni čovjek Luke Zadar, koja je 2016. završila s ukupnim prihodima od 15 milijuna kuna te gubitkom od 200-tinjak tisuća kuna.

No, promet im se posljednje tri godine povećava, i to u prosjeku za 40-ak posto godišnje, te je količina tereta lani bila 225 tisuća tona, a ove će godine premašiti plan od 320 tisuća tona te zaključiti godinu bliže 400 tisuća tona. Ipak, kako napominje Dragičević, ne zabrinjavaju rezultati, nego činjenica da većina prihoda odlazi na troškove, plaće te koncesijske naknade. Lani su na ime naknade platili 1,5 milijuna kuna, a ove će morati platiti 2 milijuna.

Infrastruktura

- U posljednje tri godine uložili smo desetak milijuna kuna, ali to je nedovoljno da bi se ostvarila ugovorna obveza, tako da nam je prijetila opasnost od raskida ugovora - kaže Dragičević te ističe da su zbog toga krenuli u potragu za strateškim investitorom koji bi Luci Zadar osigurao tržišnu poziciju koju zaslužuje.

Tihomir Vorih, zamjenik predsjednika NO-a, pritom napominje da u ovoj godini moraju uložiti još i 45 milijuna kuna u infrastrukturu koju je Lučka uprava morala osigurati, ali nije, a to može biti jedan od razloga raskida koncesijskog ugovora.

- Cijelo vrijeme smo na litici. No, kineski investitor, kojeg predstavlja Mario Rendulić uime poslovne asocijacije CSEBA, to može promijeniti. Nakon godinu dana intenzivnih razgovora, dubinske analize, nekoliko posjeta zaključio je da je najveća realna vrijednost Luke Zadar u potencijalu i kadrovima. Potencijal je gradnja kontejnerskog terminala. Time bi se na Luku Zadar prebacio dio prometa i tereta kineskih partnerskih kompanija, što je vjerojatno rezultiralo opstrukcijom iz Slovenije - otkriva Vorih, koji je doveo kineskog ulagača.

S obzirom na hitnost i prijetnju od gubitka koncesije, on je od 160 malih dioničara otkupio dionice po cijeni od 500 kuna po dionici, što je 24 posto vlasničkog udjela, te ih po istoj cijeni prodao kineskom investitoru kako bi on mogao izvršiti dokapitalizaciju. Vorih dodaje da je kineskom ulagaču namjera i u iduće dvije do tri godine povećati broj zaposlenih sa sadašnjih 100-tinjak na 300 u Luci Zadar. I on napominje da su opstrukcije iz Slovenije posljedice događaja iz 2007., kada je tadašnji menadžment Luke Zadar prodao 53 posto dionica slovenskim fondovima u vlasništvu mariborske nadbiskupije. Od tada kompanija stagnira. No, s novim ulaganjima potencijal joj raste.

- U pregovorima smo i s mađarskim investitorima koji bi na Luku Zadar prebacili velik dio trgovine, uvoza i izvoza žitarica. Već imamo pismo namjere - otkriva Vorih još neke od planova koje ima tvrtka u koju ulazi kineski kapital.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:52