Sada je službeno

Slovenski regulator onemogućio Adrisu i Croatia osiguranju da osvoje veći udjel u Sava Re, ostaje im žalba

 Davor Žunić / CROPIX

Slovenski regulator zaista je odbio Adris grupi i Croatia osiguranju dati odobrenje za povećanje vlasničkog udjela u slovenskoj osiguravajućoj kući Sava Re (Pozavarovalnica Sava d.d.), o čemu su prošlog tjedna pisali slovenski mediji, a sada je objavljeno priopćenje na stranicama Zagrebačke burze.

Rješenje Agencije za zavarovalni nadzor iz Slovenije u Adrisu, međutim, nisu željeli komentirati, niti reći hoće li se žaliti na to rješenje. Također, nije objavljeno službeno objašnjenje odbijenice.

Adris grupa, zajedno s povezanim tvrtkama, drži nešto ispod 20 posto dionica tog slovenskog osiguravatelja, a od slovenske agencije za nadzor osiguravajućih društava tražila je dopuštenje da svoj vlasnički vlasnički udio poveća do 33 posto.

Slovenski su mediji prošlog tjedna objavili neslužbenu informaciju da je razlog odbijanja ocjena regulatora kako je najveći hrvatski osiguravatelj previše eksponiran ulaganjem u vrijednosne papire koje je izdala Republika Hrvatska, što bi za slovensko tržište osiguranja moglo biti riskantno.

Iz Adrisa su tada poručili da je to, ukoliko su medijske informacije točne, neobično objašnjenje i njima nepoznata praksa u EU „da se kao razlog odbijanja navodi nepovjerenje u državne obveznice, u našem slučaju hrvatske, kojima je izloženo Croatia osiguranje“, te da će oni ustrajati u namjeri jačanja svoga osiguravateljskog posla.

U srijedu su poručili kako tom komentaru nemaju što dodati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:54