Kakva je to poruka investitorima?

SPIN VALIS: Uložili smo 10 milijuna eura u energanu na biomasu, potpisali ugovor na 14 godina, a sada taj projekt država hoće odvesti u gubitak!

Zdravko Jelčić, Spin Valis
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Požeški Spin Valis, jedna od najznačajnijih domaćih tvrtki iz drvnog sektora, u izgradnju kogeneracijskog postrojenja uložio je prije dvije godine 10 milijuna eura, a uvede li se trošarina na obnovljive izvore energije, kako je nedavno najavljeno iz Vlade, to će im stvoriti ozbiljan poslovni problem, kao i ostatku proizvođača iz sektora drvne industrije koji su ulagali u energane na biomasu.

Gradnjom kogeneracijskog postrojenja Spin Valis je, naglašava predsjednik Uprave Zdravko Jelčić, uz proizvodnju električne energije koju po povlaštenoj cijeni isporučuje HEP-u, dobio dovoljno toplinske energije za svoje sušarske kapacitete te za proizvodnju briketa pri čemu se koristi velika količina energije.

„U zemljama Europske unije trošarine se uvode na fosilna goriva, a ne na obnovljive izvore energije. Uvođenje trošarina imalo bi dalekosežne posljedice za više industrijskih sektora te bi moglo nepovoljno utjecati na zaposlenost i konkurentnost na šumi baziranih industrija koje u Hrvatskoj čine 10 posto izvoza. Hrvatska ima dovoljno biomase, drvnih ostataka, poljoprivredne biomase tako politika Vlade treba ići prema izgradnji kogeneracijskih postrojenja u ruralnim područjima gdje se biomasa i nalazi. U europskim zemljama se sva biomasa zbrinjava bilo kroz ovakva postrojenja bilo kroz proizvodnju peleta“, ističe Jelčić.

U Hrvatskoj je, kaže, podijeljena kvota od 720 MW za obnovljive izvore energije, a postrojenja za biomasu dobila su 25 MW.

„Ugovor koji smo potpisali na 14 godina je klasičan ugovor koji su potpisale dvije strane. Na ovaj način bi se u njega interveniralo jednostrano. Taj ugovor je bio podloga za realizaciju kredita i za održivost projekta. Ukoliko se ugovori korigiraju onda se poduzetnicima stvore problemi s bankama, pa se iz održivog projekta može prijeći u projekt koji donosi gubitak. Ovako se šalje loša poruka investitorima“, naglašava Zdravko Jelčić.

Tumači i da na kogeneracijska postrojenja treba gledati kao ona koja daju stabilnost energetskom sustavu jer su drugačiji izvor električne energije od vjetroelektrana ili solarnih elektrana, koje proizvode ovisno o vjetru i suncu. Spominje pak da se na jedan MW proizvedene električne energije od biomase otvori od 10 do 15 radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:00