Strateško partnerstvo

Splitski lanac supermarketa Tommy uskače Francku kojeg je potresla velika izloženost Agrokoru

Tomislav Mamić
 Vojko Bašić / HANZA MEDIA

Poznati proizvođač kave i čajeva Franck i splitski lanac supermarketa Tommy postigli su dogovor o strateškom ulaganju, na temelju kojeg će Tommy dokapitalizirati Franck.

O kojem se točno iznosu radi danas se nije moglo doznati. Naime, odluku o dokapitalizaciji još moraju potvrditi skupštine obje tvrtke i tek nakon toga će se, kako nam je rečeno, znati s kojim je iznosom Tommy ušao u Franck i kako izgleda nova vlasnička struktura Francka.

Franck se na dokapitalizaciju odlučio zbog problema u kojima se našao zbog krize u Agrokoru, te je njegov izbor Tommyja kao strateškog partnera dio financijskog i operativnog restrukturiranja tvrtke. Naši sugovornici ističu da Franck i Tommy surađuju 25 godina i da je "ulazak Tommyja u vlasničku strukturu Francka logičan korak", tim više što je Tommy i dosad ulazio u vlasničku strukturu pojedinih prehrambenih tvrtki.

- Ovo strateško partnerstvo vidimo kao daljnji iskorak i priliku za razvoj zajedničkih projekata, što je u skladu s našim dosadašnjim ulaganjima u prehrambenu industriju. Vjerujem kako ćemo u suradnji s Franckom uspjeti realizirati veliki potencijal te tako doprinijeti daljnjem razvoju hrvatske prehrambene industrije i obogaćivanju ponude za naše kupce - poručio je Tomislav Mamić, predsjednik Nadzornog odbora Tommyja.

- U prvih devet mjeseci bilježimo odlične prodajne rezultate i rast u svim našim kategorijama i ključnim tržištima, a uz strateškog partnera Tommy ostajemo usmjereni na unapređenje naše operativne efikasnosti i uspješno prevladavanje izazova s kojima smo se suočili, kao i daljnji rast u regiji i iskorak na nova tržišta - istakao je Ivan Artuković, član Uprave Francka.

Glavnina problema s kojima se suočio Franck proizlaze iz krize u Agrokoru. Vidi se to i po podatku da Franck ima prijavljene tražbine prema Agrokoru u iznosu od 273,6 milijuna kuna, kao i da je rezervirao, kako stoji u današnjem priopćenju, "dodatna sredstva za potencijalne buduće regresne tražbine koje bi Franck mogao imati prema članicama koncerna Agrokor".

No, revizija u Agrokoru i informacije iz financijskih i poslovnih kruigova na površinu iznose i neke nove informacije. Tako se, prema informacijama naših sugovornika iz poslovnih krugova, može čuti da je Franck prošle godine bio u procesu kupnje Roto dinamica od Agrokora, koje se nalazi u vlasništvu Jamnice.

No, u Francku se danas ništa o tome nije moglo saznati: jedino što stoji u njihovu priopćenju je da će u postupku izvanredne uprave nastaviti sudjelovati kao razlučni vjerovnik odnosno vjerovnik s pravom na odvojeno namirenje do ukupnog iznosa od 600 milijuna kuna i da su Franckove tražbine osigurane založnim pravom na poslovnim udjelima koje Jamnica drži u Roto dinamicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:32