MEĐUNARODNI NATJEČAJ

SRAZ KRALJEVA ŠEĆERA Slijedi velika bitka Marinka Zadre i Miodraga Kostića za šećerane u Srbiji

Iz igre su ispali srpski Agrar poduzetnika Petra Matijevića, kao i francuski Tereos
Marinko Zadro i Miodrag Kostić
 Goarn Mehkek / Tom Dubravec / Hanza Media

U utrci za grčke šećerane u Srbiji ostala su tri igrača, a s obzirom na epitet kraljeva šećera koji im se često pridodaje, ona bi mogla biti zaista tijesna.
Viro tvornica šećera Marinka Zadre jučer je izvijestila da je u konzorciju s francuskim Cristal-Unionom dala ponudu za kupnju grčkih šećerana u vlasništvu tvrtke Hellenica Sugar Industry i to za 92,665 posto dionica AD Fabrike šećera Šajkaška te 87,539 posto dionica Fabrike šećera Crvenka. Osim njih, u igri je MK Grupa Miodraga Kostića, koja je još 30. lipnja predala obvezujuću ponudu, te austrijska Agrana. Njoj je Kostić nedavno prodao većinski udio u svojim šećeranama koje posluju u okviru tvrtke Sunoko. Iz igre su ispali srpski Agrar Petra Matijevića, kao i francuski Tereos.
Međunarodni natječaj koji su Grci objavili krajem prošle godine i drugi je pokušaj prodaje tvornica šećera u Srbiji sada se bliži kraju. No, još se ne zna kada bi mogao završiti. “Proces razmatranja ponuda je u tijeku i čekaju se daljine informacije o postupku prodaje te odgovor Grka”, jedini je komentar koji smo dobili od nekih od potencijalnih preuzimača. Iako je među upućenima ovih nekoliko mjeseci najbolje kotirao Viro, činjenica je da svatko od ponuđača ima svoj interes i teško je reći tko ima najveće šanse.
- U EU više ne postoje individualni vlasnici šećerana. To je biznis koji se vodi isključivo na globalnom nivou i u rukama je malog broja konkurenata. Logično je da je Viro odabrao Cristal-Union zbog prednosti u tehnologijama, pristupu tržištima na Mediteranu i sličnog te da se šire na Srbiju, gdje postoji jaka sirovinska baza šećera i puno hektara plodne površine. Samo Vojvodina ima više plodnih površina od Hrvatske. Čini mi se logičnim i što je francuska grupacija ušla u suvlasništvo Vira jer se želi proširiti na istok - komentira jedan od dobrih poznavatelja tržišta. Jedan od motiva je isigurno i ukidanje proizvodnih kvota u listopadu ove godine, kao i izvoznih ograničenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:44