Problem su certifikati

ŠTO ĆE U ŠANGAJU RADITI DRAŽEN HOLMIK, ŠEF PREDSTAVNIŠTVA HGK? 'To je tržište enormno, ali i zasićeno. Hrvatska mora igrati na kartu kvalitete'

Voditelj Predstavništva HGK u Kini Dražen Holmik i počasni predstavnik HGK u Kini Liu Gang
 Arhiva

Hrvatska gospodarska komora otvorila je predstavništvo u Šangaju, a na poslovnom forumu u tom kineskom gradu okupilo se stotinjak tvrtki zainteresiranih za suradnju s Hrvatskom, objavila je u srijedu HGK.

Najveće teškoće domaćim izvoznicima u Kinu predstavljaju certifikati i procedure za određene proizvode, a upravo rješavanje tih problema u suradnji s institucijama dviju zemalja bit će jedan od prioriteta HGK, poručuju.

Voditelj Predstavništva HGK u Kini je Dražen Holmik. On je u Komoru došao 2014. godine iz županjske Sladorane, gdje je također radio i Luka Burilović, aktualni predsjednik HGK.

Trgovinska razmjena između Hrvatske i Kine daleko je, napominju u Komori, od zadovoljavajuće, ukupno 656 milijuna eura u 2016. godini.

Trenutno su glavni hrvatski izvozni proizvodi na kinesko tržište bukovo drvo, strojevi za oblikovanje gume i plastičnih masa, vatrogasna vozila, proizvodi od kože te lijekovi.

“Dakle, nema previše proizvoda veće dodane vrijednosti i to je ono što moramo mijenjati. Kinesko tržište je enormno, ali i zasićeno, Hrvatska kao zemlja malih brojeva mora igrati na kartu kvalitete”, ističe Burilović.

Na kineskom tržištu godinama su prisutne hrvatske tvrtke Podravka i Badel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:05