Burak Baykan novi član Uprave FIC-a

STRANI ULAGAČI U HRVATSKOJ Pripremaju veliki investicijski skup, pohvalili se da im se članstvo u prošloj godini udvostručilo

Burak Baykan, regionalni direktor turske Dogus grupe, novi je član Uprave FIC-a
 Ronald Goršić / HANZA MEDIA

Novi član Uprave Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj (FIC) je Burak Baykan, regionalni direktor turske Doğuş grupe, jednog od vodećih ulagača u hrvatski turizam, odlučeno je na glavnoj skupštini FIC-a.

Doğuş grupa je u sedam godina, koliko posluje u Hrvatskoj, u hrvatski turizam uložila više od 250 milijuna eura i zaposlila oko 350 hrvatskih radnika. Vlasnik je D-Marin Mandaline u Šibeniku, D-Marin Dalmacije u Sukošanu i D-Marin Borika u Zadru, kao i butik-hotela Villa Dubrovnik u najjužnijem hrvatskom gradu.

Prvo greenfield ulaganje Doğuş grupe u Hrvatskoj, teško 25 milijuna eura, ostvareno je 2015., a radi se o D-Resortu u Šibeniku. Trenutno je najveći projekt Doğuşa, podsjeća se u priopćenju koje je FIC objavio jučer, gradnja hotela Hyatt Regency Zadar Maraska, prvog s pet zvjezdica u središtu Zadra, čime će ukupna ulaganja ove turske kompanije u Hrvatksoj porasti na 350 milijuna eura. Doğuş je, inače, i vlasnik 10,87 posto udjela u ACI-ju.

U FIC-u ističu i da im se broj članova tijekom 2016. godine udvostručio u odnosu na godinu prije. Za lipanj najavljuju velik investicijski skup na kojem će predstaviti najbolje primjere privlačenja stranih ulaganja u zemlje regije. Na skupštini su razgovarali i o daljnjim planovima ulaganja svojih članica, kao i o budućim projektima izgradnje strateškog partnerstva s Vladom i ostalim institucijama.

Prema podacima HNB-a, ukupna vrijednost stranih ulaganja u hrvatsko gospodarstvo od 1993. do kraja rujna prošle godine dosegnula je gotovo 30,3 milijarde eura. Iako po iznosu inoulaganja u svoje gospodarstvo Hrvatska ne stoji loše kada ju se uspoređuje s ostalim zemljama u tranziciji, hrvatskom gospodarstvu kronično nedostaju greenfield ulaganja, investicije koje kreću “od nule”, a za posljedicu imaju pokretanje nove proizvodnje, otvaranje radnih mjesta i povećanje izvoza

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:06