Blokirane investicije

STVARNO PORAŽAVAJUĆE Ove su godine otvoreni EU natječaji za male poduzetnike teški skoro milijardu kuna, dosad nije potpisan niti jedan ugovor!

 HANZA MEDIA

Malim i srednjim poduzetnicima je tamo negdje u proljeće obećano da će novi EU natječaji u 2016. godini biti pojednostavljeni, a procedure znatno brže, te će do potpora za investicije napokon moći doći bez većih problema i troškova. Već je sredina prosinca, a realizacija je nula.

Napravili smo, naime, brzopoteznu inventuru dva natječaja raspisana u svibnju ove godine (zajedno vrijedni skoro milijardu kuna) i saznali da je interes bilo velik, stiglo je dosad na stotine projektnih prijava, ali nijedan ugovor još nije potpisan. U pitanju su pritom poduzetnički projekti ukupno vrijedni čak 1,76 milijardu kuna, za koje se traži oko 720 milijuna kuna potpora iz EU fonda.

Taj poražavajući podatak dobili smo iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, koje sada vodi ministrica Martina Dalić. Zatražili smo i objašnjenje zašto sustav stoji, a u odgovoru stoji da je veći dio projektnih prijava zaprimljenih u prvim mjesecima nakon objave poziva obrađen, ali "uglavnom nisu udovoljavale postavljenim administrativnim kriterijima, odnosno manjim dijelom, kriterijima prihvatljivosti".

Po njima, glavnina problema leži u poduzetnicima jer ne dostavljaju traženu projektnu dokumentaciju, pa veći dio zaprimljenih prijava nije ni došao do ocjenjivanja kvalitete.

Cilj je inače bio, barem onaj koji je deklarirao prijašnji ministar poduzetništva Darko Horvat iz Oreškovićeve vlade, ovu godinu zaključiti s deset puta više dodijeljenih sredstava iz EU fondova nego 2015. godine. Eh, da… Ministri dolaze i odlaze, a rezultate vidimo.

Doduše, u Ministarstvu napominju da je ove godine svim poslovnim subjektima, dakle i onima velikima, ukupno stavljeno na raspolaganje 2,77 milijardi kuna iz Strukturnih fondova EU, a do kraja godine će taj iznos porasti na 3,29 milijardi kuna.

"To višestruko premašuje sredstva stavljena na raspolaganje u 2015. godini", kažu, ali činjenica je sljedeća - jedno je staviti na raspolaganje, a drugo je ugovoriti i isplatiti.

Do sada je, prema podacima Ministarstva, za financiranje u 2016. odabrano 295 projekata, ukupne vrijednosti dodijeljenih potpora u iznosu od 486 milijuna kuna.

Najveći natječaj za male i srednje poduzetnike

Evo pak preciznijih podataka za ovogodišnji najveći objavljeni natječaj za male i srednje poduzetnike u ukupnom iznosu od 867 milijuna kuna, nazvan Kompetentnost i razvoj MSP.

Pristiglo je od lipnja 188 projektnih prijedloga, ukupne vrijednosti traženih potpora 599.468.250,39 kuna. Dosad je završen postupak dodjele u pojedinim fazama za njih 39 i donesene su tri odluke o financiranju temeljem kojih se pripremaju ugovori o sufinanciranju, odgovorili su nam na upit u Ministarstvu. Predviđeni rok za procjenu prijava inače je 120 dana. Ukupna vrijednost projekata koji su do sada pristigli na natječaj Kompetentnost i razvoj MSP veća je od 1,6 milijardi kuna.

Taj natječaj je, inače, modificirana verzija natječaja iz 2015. godine koje je raspisao tadašnji ministar Gordan Maras pod nazivima „Ulaganje u proizvodnu tehnologiju MSP“ i „Izgradnja proizvodnih kapaciteta MSP i ulaganje u opremu“. Sve skupa je bilo pompozno najavljivano, ali ispalo je da modificirana verzija još nije donijela rezultate, a prema prvoj verziji je potpisano tek 12 ugovora.

Novoosnovani i inovativni

Drugi ove godine raspisani poduzetnički natječaj, Inovacije novoosnovanih MSP, daleko je skromniji (ukupno 64,4 milijuna kuna), ali privukao je dosad 124 prijave. Ukupna vrijednost traženih potpora je 121.516.091,08 kuna, ali ni po tom natječaju još nema potpisanih ugovora. Nismo dobili odgovor koliko je prijava uopće evaluirano, a rok za to je postavljen na 90 dana. Ukupna Vrijednost pristiglih projekata veća je pak od 158 milijuna kuna.

Prema odgovoru iz Ministarstva gospodarstva, opet su poduzetnici 'promašili loptu'.

"Dio projektnih prijava koje su već obrađene nisu udovoljavale postavljenim kriterijima prihvatljivosti. Radi se o prijavama koje nisu relevantne u odnosu na cilj, svrhu i namjenu Poziva, odnosno projektima koji ne rezultiraju proizvodima koji su novost u ponudi poduzeća i/ili novost na tržištu. Drugim riječima, ne radi se o implementaciji novog ili značajno unaprijeđenog proizvoda, usluge, procesa, marketinške ili organizacijske metode", kažu. Dodaju kako je dio projektnih prijava ipak u završnoj fazi ocjenjivanja te će uskoro biti predložene za financiranje.

S druge strane, kako nam kažu konzultanti za EU fondove, poduzetnici su već prilično iznervirani i frustrirani od čekanja na europske potpore koje bi im trebale olakšati investiranje, a čine se kao fatamorgana.

Očito, sustav i dalje nije dobro postavljen jer su nezadovoljne obje strane.

Službena je pak ocjena administracije kako bi se sustav korištenja EU fondova morao u značajnoj mjeri pojednostaviti, "posebice u dijelu ocjenjivanja projektnih prijava, jer nije primjereno da je procedura postupka dodjele jednako opsežna i kompleksna i za velike investicijske projekte i za projektne male vrijednosti".

Kad će se to napokon učiniti, pitanje je za milijardu kuna. Ali, kažu, na tome se (opet) radi...

E-impuls

Provjerili smo i kako stvari stoje s natječajem E-impuls. Stiglo je čak 2108 projektnih prijedloga i traje prva faza, što znači administrativna provjera prikladnosti prijava. Potpisivanje ugovora očekuje se u prvom tromjesečju iduće godine.

„S obzirom na veliki ukupni broj prijava koje su pristigle po svim otvorenim pozivima (ukupno je u obradi više od 2900 projektnih prijedloga pristiglih na 8 objavljenih poziva), obrada prijava traje dulje nego što je bilo izvorno predviđeno. Ministarstvo poduzima korake kako bi se postupak evaluacije ubrzao uz pomoć vanjskih raspoloživih resursa“, odgovorili su nam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:07