JEFTINIJE I S MANJE OTPADA

SUTRA ŽABAC U ZAGREBU OTVARA PRVI DETERDŽENTOMAT Očekuju navalu kupaca s praznim bocama, a projekt razvili s poznatom hrvatskom tvornicom

AUTOR:
    • Daria Bertek

  • OBJAVLJENO:
  • 03.01.2018. u 11:47

  • Ranko Šuvar / HANZA MEDIA
    Deterdžent za rublje, suđe, sanitarije, stakla, univerzalni i omekšivač prvi će se put moći kupiti u rinfuzi, i to u zagrebačkom Food outletu Žabac na Trešnjevci. Prvi deterdžentomat službeno će biti otvoren sutra u 11 sati, a cijene će biti, kao i svega u trgovinama Žabac, niže nego drugdje.
    - Litra, odnosno kilogram deterdženta stajat će od 5,99 do 7,99 kuna. Ideja je da ljudi u dućan dolaze sa svojom bocom, ali ako je nemaju, mogu je kupiti i kod nas, za nekih 50 lipa. Nadamo se da ćemo tako smanjiti količinu otpada - kaže vlasnik Mario Žamboki.
    Projekt deterdžentomata razvili su u suradnji s poznatom hrvatskom tvornicom Labud, od koje će deterdžente kupovati u bačvama od 50 litara, čime će se dodatno eliminirati plastična ambalaža. Očekuju dobar odaziv građana.
    - Kao i kod svega što prodajemo u Žapcu, cijene su manje, a kvaliteta ista pa se nadamo da će i ovaj projekt zaživjeti - rekao je Mario Žamboki, koji je prvi Food outlet pokrenuo sa suprugom Majom, a najviše s ciljem smanjenja otpada i veće zaštite okoliša.
    Prvi deterdžentomat poseban je i po tome što je zahvaljujući njemu, odnosno suradnji s Centrom za inkluzivne radne aktivnosti, posao dobio 20-godišnjak s invaliditetom koji će raditi četiri sata dnevno.
    - Njemu je to prvi posao i izvan sebe je od sreće. Pomagat će kupcima prilikom punjenja boca, a istodobno se i družiti s njima, što je vrlo dobro za uključenje u društvo osoba s invaliditetom - kaže Mario.
    Trenutačno imaju 15 zaposlenih i dvije trgovine u Zagrebu, u Tratinskoj i Tkalčićevoj ulici, a u planu je otvorenje treće jer su, tvrdi vlasnik, građani Zagreba itekako prepoznali njihov rad.
    - Nadamo se da ćemo do ljeta uspjeti otvoriti treću poslovnicu koja će biti smještena ili u Novom Zagrebu ili u Dubravi, ovisno o tome gdje dogovorimo prostor - otkriva Marko.

    Izdvajamo