Isplativost ulaganja u OIE

Sve dok je struja jeftina bit će nužni poticaji za gradnju vjetroelektrana

 Arhiva

Parkwind, belgijska tvrtka koja gradi vjetroelektranama na Sjevernom moru i upravlja njima, pri kraju je još jednog projekta - do kraja 2017. godine offshore vjetroelektrana Nobelwind (priobalne vjetroelektrane), snage 165 megavati, čija investicija iznosi 2,9 milijardi eura, trebala bi biti operativna.

Druga je to faza offshore farme vjetroelektrane Belwind, ukupne snage 330 megavati, i bit će najjeftinija operativna farma vjetra u Europi. Parkwindu je u planu gradnja još jedne vjetroelektrane, najveće u Belgiji. No, kako se moglo čuti za posjeta toj tvrtki od njezinih čelnika, bez poticaja koji su u Belgiji stotinjak eura po proizvedenom megavatsatu električne energije, podrške banaka, fondova Europske unije i dioničara Parkwinda, dosadašnje investicije teško bi se realizirale.

Zeleni smjer

- Ulaganje bez poticaja zasad je samo lijepa ideja jer s trenutačnim niskim cijenama električne energije danas je teško graditi vjetroelektrane. Ako cijene ostanu na trenutačnim razinama, što je oko 30 eura po megavatsatu, neće se moći ulagati bez poticaja. No, da se cijene vrate na razinu od 80 do 100 eura po megavatsatu, bilo bi moguće ulaganje u vjetroelektrane na tržišnim osnovama - istaknuo je François Van Leeuw, predsjednik Uprave tvrtke koja je u sedam godina investirala 5,5 milijardi eura u energiju vjetra i tri offshore projekta Belwind, Northwind i Nobelwind.

Naravno, ne sama. Osim podrške države kojoj je u interesu zeleni smjer razvoja, u svim ih projektima prate dioničari, dva investicijska fonda i jedna trgovački lanac, koji daju 30 posto kapitala. Ostatak crpe iz drugih izvora, kao što su krediti banaka i fondovi Europske unije. Dosad ih je pratila Europska investicijska banka (EIB), koja je bila ključna pri njihovim realizacijama investicija u vjetar, te Europski fond za strateška ulaganja (ESFU), važan motor za gospodarski oporavak Europske unije. Ovih su dana, usput, Europski parlament i države članice postigle načelni dogovor o produljenju i jačanju ESFU pa se njegovo trajanje produljuje s kraja 2018. godine na kraj 2020., a umjesto planiranih 315 milijarda eura, trebao bi osigurati 500 milijarda investicija, i to za veći broj sektora. Dosad su, naime, investicije najvećim dijelom išle u prometni sektor, energiju, širokopojasni internet, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i financiranje malih i srednjih poduzetnika.

- Europski fond za strateška ulaganja može postati stalna potpora gospodarstvu i investicijama jer omogućuje financiranje po uvjetima povoljnijima od tržišnih - smatra i Van Leeuw i napominje da svi žele obnovljive izvore energije, ali ih nitko ne želi u svom dvorištu, a offshore postaje veliki proizvod i može se dodati energetskom miksu. Barem što se Belgije tiče. Vjetropark Belwind snage 165 megavati smješten je 46 kilometara od belgijske obale, Za taj su projekt dobili od EIB-a 300 milijuna eura, kao i za Northwind koji je operativan od 2014. godine, a energijom opskrbljuje 250.000 domaćinstava.

Nuklearne elektrane

S Nobelwindom te tri farme vjetra čine samo dva posto ukupne potrošnje energije u Belgiji koja se kreće između 90 i 100 teravatsati godišnje. Pritom 55 posto proizvodnje dolazi od nuklearnih elektrana koje su se trebale zatvoriti još 2015. godine, ali je Vlada dekomisiju odgodila na razdoblje od 2023. do 2025. godine. S obzirom na to da je Parkwind dobio koncesiju od države i rok trajanja vjetroturbina je 20-ak godina, morali su se i oni obvezati da će obaviti dekomisiju vjetroelektrana. Za te su namjene rezervirana sredstva od nekoliko desetaka milijuna eura.

Energetska politika belgijske vlade ide u smjeru poboljšanja sigurnosti opskrbe i smanjenja emisija ugljičnog dioksida do 2020. godine, što je i u skladu s obvezama EU, te povećanja udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji. Vjeruju da offshore vjetroelektrane imaju vrlo važnu ulogu u postizanju energetskih ciljeva, što daje veliko značenje Nobelwind projektu. Stoga financiranje tog projekta postavlja važan presedan za nastavak uključivanja EIB-a, koji je i omogućio prvotni proboj vjetroelektrana, u financiranje budućih projekata belgijskog offshore vjetra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:30