MJESEČNO IZVJEŠĆE

SVI TROŠKOVI SAVJETNIKA U AGROKORU: U KONCERNU PORASTAO BROJ ZAPOSLENIH, ALI I TROŠKOVI PREUSTROJA Oko 200 dobavljača dogovorilo uvjete nagodbe

 
Ante Ramljak
 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Za razliku od prethodnih, deseto po redu mjesečno izvješće izvanredne Uprave Agrokora, koje se odnosi na razdoblje od 11. siječnja do 10. veljače, ne sadrži financijske pokazatelje poslovanja kompanija, a razlog je krajem godine započeta revizija financijskih rezultata sustava, pa će biti dostupni 31. ožujka 2018. U osvrtu na operativne troškove, koji su trenutačno od posebno interesa javnosti, navodi se kako su od travnja do prosinca iznosili 458,3 milijuna kuna, od čega se na savjetnike potrošilo 240 milijuna kuna.

Od toga je na pravne savjetnike potrošeno 81,5 milijuna kuna, na financijske 31,5 milijuna kuna, na one koji rade na restrukturiranju 116,9 milijuna kuna te na ostale 9,8 milijuna kuna. Na mjesečnoj razini, ukupne naknade konzultantima su smanjenje sa 32,5 milijuna kuna u studenome na 26,1 milijun kuna u prosincu, ali izvanredna uprava upozorava da će niz faktura za godinu završenu s 31. prosincem 2017. godine tek biti knjižene i plaćene, pa brojka nije konačna.

Ciljani rok

Troškovi restrukturiranja, primjerice, povećani su na mjesečnoj razini za 3,3 milijuna kuna, odnosno sa 14,5 na 17,8 milijuna kuna. U izvješću se objašnjava da je jedan konzultant obuhvaćen u toj kategoriji troškova ispostavljao račune za usluge na mjesečnoj osnovi i taj je račun podmiren u prosincu.

“Ostatak povećanja može se pripisati dodatnim uslugama koje su pružene u pogledu tražbina Grupe prijavljenih Sudu u studenome, a koje su fakturirane i plaćene u prosincu”, objašnjava se. Na kraju prosinca Agrokor je zapošljavao 96 ljudi, dvoje više nego na kraju studenoga. U listopadu, primjerice, imao je 90 zaposlenih. Troškovi otpremnina u prosincu su iznosili 2,2 milijuna kuna.

Izvanredna uprava ističe kako nastavlja raditi na tome da se prijedlog nagodbe podnese Trgovačkom sudu u Zagrebu najkasnije 10. travnja 2018, kako je “zatraženo”. Pritom napominje da je u tijeku opsežna procjena vrijednosti imovine Agrokora kako bi se, među ostalim, “formalno potvrdilo da ukupni dug zajmoprimaca i jamaca u Grupi premašuje vrijednost Grupe”.

Popis tražbina

Stranke koje imaju interesa sudjelovati u refinanciranju Ugovora o kreditu sa statusom najstarije tražbine, a koji se s godine dana može produljiti na dvije godine, pozvane su da se jave Agrokorovom financijskom savjetniku i uključe se u tzv. izlazni kredit koji se spominje u Nacrtu prijedloga nagodbe od 20. prosinca. Kao dio plana nagodbe, dodaje se, započet je proces potrage za novim predsjednikom Uprave i predsjednikom Nadzornog odbora koji bi trebali upravljati Agrokorom u budućnosti.

Ključne aktivnosti izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka i njegovih savjetnika u prethodnom mjesecu odnosile su se na prijavu tražbina i razvrstavanje skupina vjerovnika. Nakon što je Ramljak priznao tražbine u iznosu od 41,45 milijardi kuna te osporio one u iznosu od 16,43 milijarde kuna, Trgovački sud u Zagrebu je 15. siječnja donio rješenje iz kojeg je vidljivo i da su vjerovnici međusobno osporili tražbine u iznosu većem od 10,4 milijardi kuna. Istodobno, osporena jamstva i sudužništva od strane drugih vjerovnika iznose više od 101 milijarde kuna.

Parnični postupci

Trenutno, prije okončanja parničnih postupaka, ukupan zbroj utvrđenih glavnih tražbina iznosi 31 milijardu kuna. Također, Trgovački sud u Zagrebu je donio rješenje o razvrstavanju vjerovnika u pet skupina, a potom je Ramljak pozvao vjerovnike čije su tražbine utvrđene da izaberu i imenuju članove vjerovničkog vijeća svake posebne skupine. Vjerovnici su dužni dostaviti punomoć za izabranog člana vijeća svoje skupine, a ako to ne učine u propisanom roku (90 dana od objave u NN), tog člana će imenovati sud u roku od 8 dana.

Dobavljači odbijaju otpisati više od 30% starog duga

Oko dvije stotine dobavljača Agrokora skupilo se u ponedjeljak na sastanku u Krašu tijekom kojeg se postigao dogovor o pristupanju tih tvrtki u Udrugu dobavljača Agrokora te na kojem je podržana žalba Udruge dobavljača upućena izvanrednoj upravi Agrokora na prijedlog nagodbe vjerovnika.

Sastanak je, u stvari, organizirala Marica Vidaković, prokuristica Kraša i predstavnica srednjih i velikih dobavljača u privremenom Vijeću vjerovnika, kako bi dobavljače izvijestila o tijeku restrukturiranja i svim procesima koji se vode u vezi s nagodbom vjerovnika koju je predložila izvanredna uprava, a svi su se složili kako će se inzistirati na tome da dobavljači moraju biti jedinstvena grupa vjerovnika. Naime, sadašnjim prijedlogom dobavljači su svrstani u grupu E u kojoj se nalaze i neki financijski vjerovnici i državne institucije, a dobavljači traže da grupe vjerovnika u stalnom Vijeću vjerovnika budu organizirane na način da se vodi računa o gospodarskim interesima pojedinih grupa dobavljača i njihovim pravnim pozicijama.

No, ono što je mnogo važnije - jer je moguće da stalno Vijeće vjerovnika uopće neće biti formirano, nego da će nagodbu donijeti sadašnje privremeno Vijeće vjerovnika - jest to da su dobavljači čvrsti u stavu da ne pristaju na otpis starog duga iznad iznosa od 20 do najviše 30 posto. U okviru toga ne pristaju na model naplate starog duga prema predloženom modelu koji podrazumijeva da bi najgore prošli vjerovnici Konzuma, jer smatraju da se naplata potraživanja mora provoditi jednako, u istom postotku, bez obzira prema kojoj tvrtki unutar koncerna Agrokor se odnose na ta potraživanja. Iako nema detaljnih informacija o tom dijelu procesa, navodno su razgovori između vjerovnika po tom pitanju zasad konstruktivni. Nadalje, potvrđen je i stav da se neće odustati od isplate graničnog duga, nastalog prije 10. travnja, a dospjelog poslije 10. travnja prošle godine, a kojeg je preostalo oko 180 milijuna eura.

Prema informacijama sa sastanka, ovih će dana početi isplata dodatnih 29 milijuna eura graničnog duga tako da će biti isplaćivan svima koji imaju dosadašnju naplatu do 28 posto, i na način da ne prijeđu 28 posto (iako su neki dosad naplatili i znatno veći postotak graničnog duga). Rečeno je i da će Tisak uskoro početi s isplatom dijela starog duga, jer se pridružio roll up kreditu. Uz to, unatoč tome što to nije bila točka dnevnog reda, tijekom sastanka se spomenuo i poziv Martine Dalić, potpredsjednice Vlade, u kojem je onda požurila sve vjerovnike da ubrzaju sve pripreme za donošenje nagodbe vjerovnika, te je zaključeno da se taj potez potpredsjednice prema vjerovnicima tumači kao poziv, a ne kao nalog, jer nalog vjerovnicima u ovom procesu može dati samo sud.

Jednako tako su neki dobavljači izrazili čuđenje prema dijelu priopćenja Ministarstva gospodarstva u kojem se navodi da je ruska VTB banka pridruženi član privremenog Vijeća vjerovnika, jer smatraju da pojam pridruženog člana uopće ne postoji u lex Agrokor i da im zato nije jasno zbog čega takva formulacija uloge VTB banke u tom procesu. Konačno, novi sastanak Udruge dobavljača Agrokora održat će se ovog utorka. (Frenki Laušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:11