Birus Drilo, HT

'Tek sad ne stajemo s ulaganjima, ovo je prvi korak prema 5G mreži'

Boris Drilo
 Arhiva
Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije, pojasnio nam je što za njihovu kompaniju, ali i hrvatske građane koji koriste HT-ovu mrežu, znači testiranje tvrtke P3 Communications koje je pokazalo HT ima najbolju mobilnu podatkovnu i govornu uslugu među svim mrežama u Hrvatskoj.
Što rezultati mjerenja P3 znače Hrvatskom Telekomu?
- Znače potvrdu kvalitete usluge. Djelomice, to jesu tehnička mjerenja, međutim, to su mjerenja stvarnih usluga, i to onako kako ih doživljavaju korisnici. Potvrda najbolje mreže znači ujedno i potvrdu najbolje mobilne usluge, bilo da se radi o govoru putem mobilnih mreža ili prijenosu podataka putem mobilnih mreža.
Kada govorimo o vašim korisnicima, što ova mjerenja znače za njih?
- Za korisnike Hrvatskog Telekoma rezultati znače da će putem naše mreže najbrže uspostavljati pozive, da će ti pozivi imati najbolju kvalitetu zvuka, da će, koristeći pametne telefone i tablete, doći najbrže do željenih informacija na internetskim portalima te da će im se najbrže učitavati videosadržaji putem različitih videoservisa, poput You Tubea. Za poslovne korisnike, pak, to znači da će im poslovne aplikacije poput elektroničke pošte i slanja dokumenata te privitaka biti najbrže putem HT-ove mreže.
Koliko je dugo trajao projekt koji je polučio ovakve rezultate mjerenja i od čega se sastojao?
- Ovo mjerenje dolazi na kraju projekta modernizacije mreže za 2017. godinu, jednog investicijskog ciklusa koji smo odradili ove godine. Na njemu je radio velik broj ljudi u HT-u, kao i naših partnera, a trajao je sveobuhvatno oko 12 mjeseci.
Znače li ovi rezultati da je HT doživio vrhunac i prestaje s ulaganjima?
- Naravno da ne. Mobilni promet raste, vidjeli smo da je promet u 2017. u odnosu na 2016. godinu porastao 70 posto. Tarife za mobilne podatke postaju sve izdašnije po broju podataka. Također, korisnici sve više konzumiraju videosadržaj, a pametni telefoni i tableti sada su opremljeni pametnim zaslonima te procesorskom moći, tako da mogu bez problema producirati i projicirati sadržaje u visokoj kvaliteti razlučivosti. Od korisnika stoga očekujemo da će konzumirati još više tih sadržaja te da će se rast prometa nastaviti. Bez daljnjih ulaganja kvaliteta se ne može očuvati i mi sigurno nastavljamo dalje i ulaganjima i uvođenjem novih tehnoloških koncepata koji bi povećali efikasnost mreže. Ti novi tehnološki koncepti ujedno su i prvi korak u uvođenju 5G mreže u Hrvatskoj.
Gdje vidite još prostora za napredak?
- Prostor za napredak upravo je u tom segmentu. Naime, uvođenje 5G mreže neće biti diskretan tehnološki skok. Na njoj će se raditi kontinuirano sljedeće tri godine, najprije uvođenjem novih tehnoloških koncepata, zatim naprednijim metodama modulacije te konceptima antenskih sustava, a potom i primjenom novih frekvencijskih područja. J
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:18