Električni automobili

Tesla s rekordnim gubitkom, ali dionica se i dalje dobro drži: Elon Musk obećaje dobit ove godine zahvaljujući Modelu 3

 REUTERS

Najveći svjetski proizvođač električnih vozila Tesla, izvijestio je o dosad najvećem kvartalnom gubitku od 675,4 milijuna dolara, znatno većem nego u istom razdoblju 2016., kada je iznosio 121,3 milijuna dolara.
To je najveći kvartalni gubitak u Teslinoj povijesti, iako manji od onog što su očekivali na Wall Streetu, objavio je CNN. Ukupni godišnji gubitak tako se popeo na gotovo 2 milijarde dolara.
Istodobno, Teslini prihodi su porasli sa 2,8 na 3,3 milijarde dolara, javlja Reuters.
Kompanija velike nade polaže u novi Model 3 sedan, iako su se i u njegovoj proizvodnji susreli s brojnim poteškoćama i kašnjenjima.
Naime, kako prenosi CNN, Tesla je u posljednjem kvartalu dostavila 1542 vozila Modela 3, i time jedva okrznula dugačku listu rezervacija za novim modelom. Ipak, iz kompanije su najavili kako i dalje planiraju dostići proizvodnju od 2500 vozila tjedno do kraja prvog tromjesečja ove godine, te 5000 vozila tjedno do kraja drugog.
Osnivač Tesle, Elon Musk, poručio je kako je prepreka za ostvarivanje ovih ciljeva “svakim tjednom sve manje” te kako očekuje da će u 2018. godini “početi generirati tromjesečnu operativnu dobit na održivim temeljima”.
Model 3 počeo se prodavati u SAD-u krajem prošle godine po cijeni od 35.000 dolara. Riječ je o vozilu srednje klase, za kojega u Tesli tvrde da je trenutno najpovoljniji na tržištu te se nadaju da će njime privući masovnu potražnju. Znatno je jeftiniji od ostalih Teslinih modela vozila - Model X i Model S, koji se prodaju po cijeni većoj od 70.000 dolara.
Ipak, objava financijskih rezultata nije znatnije utjecala na cijenu dionice kalifornijske kompanije, koja je od početka godine u plusu 10 posto, nakon lanjskog rasta od 35 posto.
Tesla je trenutno, s tržišnom kapitalizacijom od 56,1 milijardu dolara, druga najvrjednija automobilska kompanija u SAD-u, iza General Motorsa, čija je vrijednost lani procijenjena na 145,6 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:22