Napad na blogu

TKO SU LJUDI KOJE TODORIĆ NAPADA KAO VOĐE 'KRIMINALNE SKUPINE' U AGROKORU Bivši šef koncerna prstom upire u ekipu koju je sam doveo u kompaniju

 Goran Mehkek / Hanza Media

U novom blogu Ivica Todorić je, uz Antu Ramljaka, izvanrednog povjerenika u Agrokoru, optužio i Damira Kuštraka, Luku Cvitana i Vladu Bošnjaka kao vođe 'kriminalne skupine' koja radi na njegovom razvlaštenju u najvećem hrvatskom koncernu.

I dok prozivanje Ramljaka, pa i drugih, ne iznenađuje, budući da je izvanredni povjerenik u Agrokoru česta meta Todorićevih napada, iznenađenje je njegovo upiranje prsta u Kuštraka, koji je godinama bio jedan od njegovih glavnih suradnika. Ovdje, međutim, valja reći i kako je Kuštrak jedini od bivših visokopozicioniranih "agrokorovaca" koji je ostao na visokim pozicijama u koncernu i nakon što je zaživio 'lex Agrokor', i to kao savjetnik i član Nadzornog odbora Mercatora. Stara je priča iz poslovnih krugova i da odnosi Kuštraka i Todorića u posljednje vrijeme baš i nisu bili najbolji.

Tko je trojka koju sada proziva Todorić?

Za početak, treba reći da su i Kuštrak, i Cvitan, i Bošnjak u Agorkor došli još u vrijeme dok je njime upravljao Todorić. Štoviše, Kuštrak je dugo važio i kao "čovjek za posebne operacije", svojevrsna veza Agrokora s Vladom, HUP-om i drugim institucijama. U Agrokor je došao 1994. godine, da bi 2000., nakon trećesiječanjskih izbora, kao član HSLS-a, a potom Libre, postao zamjenikom ondašnjeg ministra financija Mate Crkvenca. Nakon povratka HDZ-a na vlast krajem 2003., Kuštrak odlazi u Mediku, iz koje se potom vraća u Agrokor. Od 2007. do 2011. bio je i predsjednik HUP-a. Bilo je to izazovno razdoblje za Hrvatsku, koju je 2009. pogodila teška gospodarska kriza, a pregovori o ulasku u EU su se privodili kraju.

Za razliku od Kuštraka, Vladimir Bošnjak i Luka Cvitan znatno su manje poznati javnosti. Nakon što je izvanredna uprava preuzela kormilo Agorkora, Bošnjak je imenovan za savjetnika izvanrednog povjerenika za financije. U Agrokor je, kako su izvijestili mediji, došao tek sredinom 2016., na poziciju izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala. Prije karijere u "tornju" radio je u HETA Asset Resolution, Hypo banci, tvrtki To One, CAIB-u i na Zagrebačkoj burzi.

Luka Cvitan je, pak, u Agorkor, kako su izvijestili mediji, došao još 2007. godine te je cjelokupno svoje radno iskustvo i proveo u koncernu. U Agrokor je došao nakon završetka školovanja na Cambridgeu u Velikoj Britaniji i u koncernu je radio s Bošnjakom na poslovima strategije i tržišta kapitala. Iako ga mnogi, zbog prezimena, povezuju s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom, upućeni tvrde da njih dvojica nisu ni u kakvom srodstvu.

U Agrokoru nam, inače, danas nisu htjeli komentirati ni novu Todorićevu objavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:01