Veliki skok profitabilnosti

TOP 10 TVRTKI PO DOBITI Od elektroprivrede i telekoma do proizvođača oružja

Zaposlenik HS Produkta testira pištolj u streljani koja se nalazi u sklopu tvornice
 Marko Miščević / Hanza Media
Najveću neto dobit u 2016. godini ostvarila je Hrvatska elektroprivreda (HEP), više od 1,3 milijarde kuna, što je to javno poduzeće svrstalo na vrh ljestvice hrvatskih dobitaša, koju je izradila Fina.
Po iznosu neto dobiti na drugom je mjestu bio HT, s plusom nešto većim od 900 milijuna kuna. Slijede HEP - Operator distribucijskog sustava, zatim Autocesta Rijeka Zagreb, pa Pliva, HEP Proizvodnja, dok je sedmo mjesto zauzeo karlovački HS Produkt. Na osmom mjestu je Valamar Riviera iz Poreča, a za njom slijede Janaf i Hrvatski operator prijenosnog sustava.
Hrvatske su tvrtke 2016. godinu, pokazuju podaci Fine, zaključili s ukupnom neto dobiti većom od 24 milijarde kuna. Godinu ranije, ukupna je neto dobit hrvatskih tvrtki iznosila nešto više od 17,1 milijardi kuna. Pritom je ukupna dobit koju su u 2016. ostvarile hrvatske tvrtke koje su poslovale s plusom iznosila oko 38,7 milijardi kuna, dok je gubitak tvrtki koje su poslovale s minusom bio gotovo 14,7 milijardi kuna. U odnosu na 2015., ukupni su prihodi hrvatskih tvrtki porasli 5,1 posto, rashodi 3,9 posto, a dobit razdoblja za 12,4 posto, dok je gubitak smanjen za 13,9 posto, ističu u Fini.
U 2016. hrvatski su poduzetnici ostavrili najveću dobit posljednjih godina, što se u velikoj mjeri može pripisati gospodarskom oporavku i rastu izvoza. Nakon snažnog udara krize, hrvatski poduzetnici od 2011. ponovno posluju pozitivno i, općenito gledano, ostvaruju dobit. No, rast dobiti kretao se sporo: dok su 2011. zaključili s neto plusom nešto manjim od 7,2 milijarde kuna, dobit im se u 2012. i 2013. smanjila, da bi potom ponovno krenula putanjom rasta, pa su crtu pod 2016. godinu podvukli s dobiti koja je 234,7 posto, ili gotovo tri i pol puta, veća nego 2011., pokazuju Finini podaci.
Rang lista hrvatskih dobitaša pokazuje i promjenu strukture koja se posljednjih godina događa u hrvatskom gospodasrtvu. Najjači igrači i dalje su energetske kompanije, no među top 10 su i tvrtke iz telekom industrije, farmaceutike, turizma i prometa, te proizvodnje oružja.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:57