BROADCOM HTIO KUPITI QUALCOMM

TRUMP NAPRASNO BLOKIRAO NAJVEĆE PREUZIMANJE U POVIJESTI TEHNOLOŠKOG SEKTORA Izdao ukaz kojim zabranjuje posao težak 117 milijardi dolara

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.03.2018. u 00:06

U.S. President Donald Trump announces a presidential proclamation placing tariffs on steel and aluminum imports, at the White House in Washington, U.S. March 8, 2018. REUTERS/Leah Millis
Leah Millis / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump blokirao je ponudu Broadcoma sa sjedištem u Singapuru za preuzimanje američkog proizvođača čipova za mobitele Qualcomm, pozivajući se argument nacionalne sigurnosti.

Trump je zabranio predloženu akviziciju uz obrazloženje da postoje vjerodostojni dokazi da bi ta transakcija mogla ugroziti nacionalnu sigurnost SAD-a, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Preuzimanje je blokirano unatoč obećanju Broadcoma da će preseliti u SAD najkasnije do početka travnja, prije no što Qualcommovi dioničari budu glasali o ponudi vrijednoj 117 milijardi dolara.

To bi značilo da su bojazni o prijetnji nacionalnoj sigurnosti neutemeljene, napominje AFP.

"Broadcomov prijedlog o kupnji Qualcomma oduvijek se temeljiio na premisi o dovršetku prethodno najavljenog plana o preseljenju Broadcoma", navodi se u priopćenju kompanije čije je sjedište trenutno u Singapuru.

Prošlog vikenda američko ministarstvo financija objavilo je u pismu da je Broadcom prekršio nalog Odbora za inozemna ulaganja u tri navrata, budući da nije unaprijed obavijestio nadležna tijela prije podnošenja odgovarajućih zahtjeva vezanih za vrijednosne papire u SAD-u.

Istraga ureda za inozemna ulaganja zasada potvrđuje bojazni vezane za nacionalnu sigurnost koje su detektirali američki dužnosnici, stoji u pismu.

Trump je naredio Broadcomu i Qualcommu da "trenutno i trajno prekinu predloženo preuzimanje".

Qualcomm je tjednima pokušavao otkloniti neželjenu ponudu tvrtke sa sjedištem u Singapuru, zatraživši od ureda za inozemna ulaganja da razmotri eventualni utjecaj spajanja na nacionalnu sigurnost.

Njihovi su manevri bili obilježeni zabrinutošću zbog potencijalnog utjecaja Kine i pojačanim protekcionističkim raspoloženjem u SAD-u.

Kompanija spada među vodeće proizvođače mikroprocesora za mobitele u svijetu a nakon tajnog zahtjeva za analizom utjecaja ponude na nacionalnu sigurnost odgodili su skupštinu dioničara do 5. travnja.

U uredu za inozemna ulaganja ocijenili su da bi spajanje dvije kompanije moglo oslabiti vodeću ulogu Qualcomma u sektoru.

To bi vjerojatno pomoglo kineskoj konkurenciji, poput telekomunikacijske tvrtke Huawei, posebno kada je u pitanju nova generacija mobilnih mreža 5G i superbrzi Internet. U tom bi kontekstu jača Kina mogla predstavljati izazov za nacionalnu sigurnost, navodi AFP.

Izdvajamo