Upravljanje potraživanjima

TRŽIŠTE DUGOVA U HRVATSKOJ SVE RAZVIJENIJE Agrokorove tvrtke se zadnjih mjeseci popravile i urednije plaćaju

 Davor Pongračić / CROPIX

Iako se vjerovnici u Hrvatskoj i dalje suopčavaju s problemom naplate potraživanja, situacija s plaćanjima polako se popravlja. Zaključak je to koji se može izvući s današnje konferencije "Upravljanje potraživanjima: Pokretač rasta tvrtki", koju su organizirali tjednik Lider i EOS Matrix.

"Dužnici, fizičke osobe, ranije su često čak i osporavali postojanje duga. Situacija je išla tako daleko da bi nam znali reći da nisu platili dugovanja jer su - na skijanju! Toga je danas, međutim, sve manje: ustabililo se da građani u načelu redovito podmiruju svoje obveze", istakla je Barbara Cerinski, direktorica EOS Matrixa.

No, problem ostaje kod dugovanja tvrtki, mnoga od kojih ulaze u kategoriju nenaplativih ili teško naplativih kredita. Štoviše, agencije za naplatu potraživanja danas sve više u fokusu imaju upravo korporativne kredite.

"Vrlo je važno smanjiti udio loših kredita. Ako od 100 kuna plasiranih poduzećima, banke uspiju naplatiti samo 65 kuna, onda se nemojmo pitati zašto su kamate u nas visoke. I taj rizik naplate je, naime, jedan od razloga tome", porucčo je Zdenko Adrović, predsjednik HUB-a.

Dodao je kako je puno toga u Hrvatskoj prepušteno slučaju, pa tako i naplata loših kredita.

Teškoće u naplati odražavaju se ne samo na kamatnu politiku banaka, nego i na poslovanje bankarskog sektora u cjelini. Tako su banke koje imaju veći udio loših kredita, istakla je Sanja Petrinić Turković iz HNB-a, manje sklone kreditnoj aktivnosti, a u očima potencijalnih financijera ostavljaju loš dojam. Zbog toga se i u Hrvatskoj sve više razvija sekundarno tržište loših kredita, odnosno prodaja potraživanja.

"Banke češće prodaju potraživanja po kreditima koje su odobrile tvrtkama, nego one koje su odobrile građanima jer su građani i zakonski zaštićeniji", ocijenila je Petrinić Turković.

O utjecaju koji će kriza u Agrokoru imati na kulturu (ne)plaćanja u Hrvatskoj nitko danas nije želio govoriti, iako je jasno da će se odraziti i na to. Opći je dojam da treba pričekati konačne podatke o poslovanju Agrokora u 2016. Isto tako, ocjena je da se urednost plaćanja Agrokorovih tvrtki posljednjih mjeseci popravila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:45