Nova pravila igre

TRŽIŠTE ŠEĆERA NAKON UKIDANJA PROIZVOĐAČKIH KVOTA Viro otvorio izvoz u Jordan i Makedoniju

AUTOR:
  • Adriano Milovan

 • OBJAVLJENO:
 • 03.10.2017. u 11:33

 • Arhiva

  Nakon gotovo pet desetljeća, EU je početkom listopada napustio sustav kvota u proizvodnji šećera. Odluku o tome donesena je još su 2013. i jedan je od najznačajnijih koraka u pravcu reforme Zajedničke poljoprivredne politike.
  “Između 2006. i 2010. sektor proizvodnje šećera dubinski je restrukturiran, i to uz potporu 5,4 milijardi eura. Taj se sektor imao priliku pripremiti i proizvodnost u njemu je značajno unaprijeđena. Kraj sustava kvota proizvođačima daje priliku da svoju proizvodnju prilagode tržišnim prilikama”, poručili su iz Europske komisije.
   

  Novi režim

  Dodali su i kako će Bruxelles drugim mjerama, poput zadržavanja carina i izravnih plaćanja poljoprivrednicima, i dalje podržavati proizvodnju šećera.
  Hrvatski proizvođači šećera kažu nam da su se pripremili za novi režim poslovanja. U šećerani Viro nam, primjerice, tvrde da su ih nova pravila igre i potaknula da pronađu strateškog partnera, francuski Cristal Union.
  - Nova pravila igre svakako su i šansa i opasnost. Prvih godinu do dvije bit će turbulentno jer će dosta toga u našem poslovanju ovisiti o proizvođačima šećerne repe i njihovoj sposobnosti da budu konkurentni - kaže nam Željko Zadro, predsjednik Uprave Vira.
  Ukidanje kvota, stav je i Miroslava Božića, hrvatskog predstavnika u Europskom udruženju šećerana, dovest će do jačanja pritiska na proizvođače da smanje cijene, posebno dođe li do rasta uvoza šećera u EU.
   

  Izgledan scenarij

  A, to je izgledan scenarij. - Svjetski trendovi na tržištu šećera prelit će se i na tržište EU. To će opet dovesti do jačanja pritiska za snižavanje cijena - ocjenjuje Božić.
  Izlaz za europske, pa tako i hrvatske proizvođače šećera, vidi u prodoru na treća tržišta.
  - Izvezli smo 17.000 - 18.000 tona šećera u Jordan, a od 1. lipnja ponovno su nam se otvorila i tržišta Cefte, pa smo već poslali prvi vlak u Makedoniju - naglašava Zadro.
  Ipak, pritisak na smanjenje cijena ne znači da će i krajnji potrošači manje plaćati šećer. Jer samo petina potrošnje šećera ostvari se u maloprodaji, dok najveći dio proizvodnje gutaju konditorske tvrtke i industrija pića.

  Izdvajamo