ŠTO ĆE REĆI IZVANREDNA UPRAVA?

U AGROKORU IMA OKO 10 TISUĆA MANJINSKIH DIONIČARA Dio ulagača traži preispitivanje izdanih jamstava i animiraju ostale dioničare

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.11.2017. u 09:17

Darko Tomaš / Damir Krajac / Hanza Media

u krugu: Ante Ramljak

Cilj novoosnovane Udruge manjinskih dioničara koncerna Agrokor je zaštita interesa tzv. malih dioničara koji predstavljaju respektabilnu snagu u strukturi vlasništva unutar koncerna Agrokor, a Udruga ne nastupa protiv Agrokora d.d., niti protiv Izvanredne uprave, već im želi biti aktivni partner.

Predsjednik Udruge je Mićo Jurjević, inače savjetnik u investicijskom društvu Agram brokeri u vlasništvu Dubravka Grgića, a njegov zamjenik Miroslav Jeličić-Purko, jedan od pionira fondovske industrije u Hrvatskoj.

Uz napomenu kako je udruga osnovana u srijedu, 22. studenoga, Jurjević je istaknuo kako ta udruga želi ukazati na važnost preispitivanja valjanosti jamstava koja su izdavala povezana i ovisna društva za dugove Agrokora d.d.

Ustvrdio je kako "Udruga ne nastupa protiv Agrokora d.d., niti protiv Izvanredne uprave, već im želi biti aktivni partner, te kao zainteresirani  partner traži od svih relevantnih institucija, dužnu pozornost kod preispitivanja ovih jamstava kako bi se ona proglasila ništavim".

Navedeno je kako će udruga zatražiti i potporu Vlade u ovome postupku kako bi se pravovremenim preispitivanjem jamstava spriječio nastanak štete za više od 10.000 manjinskih dioničara povezanih i ovisnih društava.

"Posebno ukazujemo na potencijalnu opasnost da bi sud po službenoj dužnosti morao odbaciti nagodbu ukoliko bi takva jamstva bila njezin punopravan dio, a što je velika ugroza ovog sistemski važnog procesa", stoji u priopćenju.

"Nemojmo dopustiti  da se nanese nepopravljiva šteta cjelokupnoj društvenoj i gospodarskoj zajednici Republike Hrvatske  -  potpunim rušenjem povjerenja u zakonodavni okvir Republike Hrvatske, urušavanjem povjerenja u institucije tržišta kapitala i značajnim oštećenjem tisuća malih dioničara koji su svoje životne ušteđevine uložili pouzdajući se u pravni poredak Republike Hrvatske, te uništavanjem državne imovine budući da državne agencije imaju značajne suvlasničke udjele u predmetnim ovisnim društvima", poručio je Jurjević.

Podsjetio je na interes koji država ima, kao mali dioničar, kroz CERP, te napomenuo kako su udjeli države u Jamnici, Zvijezdi, Belju, Vupiku i PIK-u Vinkovci početkom ove godine iznosili više od 170 milijuna kuna, a sada ne vrijede niti 15 milijuna kuna.

Inače, glavni inicijatori osnivanja ove udruge su, čini se, iz kruga oko Dubravka Grgića čija je Kreditna banka Zagreb već i formalno zatražila preispitivanje izdanih jamstava u nekoliko kompanija. 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo