Prstenov poslovni forum u Zagrebu

U BIH POSLUJE VIŠE OD 200 HRVATSKIH TVRTKI Za desetak dana zajednička sjednica hrvatske i BiH vlade

Mijo Marić, predsjednik udruge Prsten
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Na “Prstenovom poslovnom forumu Zagreb 2017.”, u organizaciji Udruge bosanskih Hrvata Prsten i Hrvatske gospodarske komore, danas su se u prostorima HGK okupili brojni predstavnici vlasti, gospodarstva i znanosti.

Mijo Marić, predsjednik udruge Prsten, istaknuo je kako je ta udruga svojevrsan most između Hrvatske i BiH.

Luka Burilović, predsjednik HGK, istaknuo je kako su dobrosusjedski odnosi prioritet Hrvatske te da u BiH djeluje više od 200 hrvatskih tvrtki. Burilović je naglasio i kako u gotovo pola naših županija BiH spada u prva tri najvažnija izvozna tržišta.

Iznos izravnih kumulativnih ulaganja, gledano od 1993., u Bosnu i Hercegovinu premašio je milijardu eura, otkrio je Burilović, a polovica od toga realizirana je zadnjih šest godina.

Lovro Kušćević, ministar uprave, najavio je kako bi se u narednih 10 dana trebala održati zajednička sjednica vlada Hrvatske i BiH.

Martina Dalić, ministrica gospodarstva, u svom je govoru istaknula kako Hrvatska unatoč dobrim gospodarskim pokazateljima nema razloga za samozadovoljstvo, već treba nadoknaditi izgubljeno vrijeme.

- U ovoj godini posebice ćemo se orijentirati na reforme koje se tiču povećanja zapošljavanja, jačanja konkurentnosti te financijske održivosti - izjavila je Dalić, dodajući kako je jedan od ciljeva doprinijeti da se Hrvati u BiH pozicioniraju kao ravnopravan i konstitutivan narod.

Poduzetnička iskustva

Na forumu su sudjelovali uspješni poduzetnici, među ostalima Marko Pipunić (Žito), Pavo Zubak (AZ grupa), Ante Mandić (IN2), Svjetlan Stanić (Stanić grupa) i Krunoslav Kapetanović (Villa Kapetanović).

Na panelu je Pavo Zubak iz AZ grupe istaknuo kako obrazovanje i gospodarstvo ne idu u istom smjeru, što je slučaj kako u Hrvatskoj, tako u BiH.

Dodao je kako treba poraditi na poticanju IT zanimanja, kao i obrtničkih zanimanja. Također, dotaknuo se porezne politike kao i poticanja izvoza, što je u industriji kojom se bavi važno.

Zagreb, 270617.
Udruga bosanskih Hrvata Prsten i Hrvatska gospodarska komora organizirali su poslovni forum u svrhu poticanja razvoja poslovnih poveznica izmedju Hrvatske i BiH.
Na fotografiji: Marko Pipunic, Ante Mandic.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / HANZA MEDIA
Marko Pipunić (Žito) i Ante Mandić (IN2)

Marko Pipunić iz Žita rekao je da će nastojati potaknuti poboljšanje života u Slavoniji, te da nastavljaju rasti.

- Država nama u tome nije pomogla, dapače, odmogla je - izjavio je Pipunić.

Na to se nadovezao Marko Jurčić, savjetnik predsjednice RH.

- Ne smijemo zbog toga biti pasivni. Moramo se pozabaviti gospodarskom diplomacijom, ići na terene i slati van kvalitetna izaslanstva - izjavio je Jurčić.

Svjetlan Stanić, otkrio je kako je akvizicijom Juicya povećao svoju proizvodnju za 25 posto.

- Teško je povući paralele između tržišta BiH i Hrvatske, no ono što je moj savjet za sve poduzetnike jest da ne odustaju i uvijek pokušavaju - rekao je Stanić.

Ante Mandić iz tvrtke IN2 napomenuo je kako je tržište na kojem rade kompleksno, s obzirom da unutar njihove grupe djeluje 13 tvrtki iz regije, ujedno i iz BiH.

- Naša industrija ne povezuje se s Bosancima - rekao je u šali Mandić, dodajući kako oni to nastoje promijeniti.

Glavni ciljevi Prstenovog poslovnog foruma su, kako su organizatori najavili - identificirati ključne elemente za unapređenje poduzetničkog okruženja u jugoistočnoj Europi, s posebnim naglaskom na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu; upozoriti na slabosti postojećih zakonskih rješenja i posljedice na poslovanje; istaknuti mogući razvoj poslovnih poveznica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i predstaviti nova rješenja i zahtjeve na razini ekonomskih i drugih politika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:45