Uljanik

U pulskom škveru angažirano čak 900 kooperantskih radnika, iduće godine uvest će ih još stotinjak

 Goran Šebelić / HANZA MEDIA
Nedostatak kvalificirane radne snage, koji postaje ozbiljna prepreka daljnjem razvoju Hrvatske, pogađa i Uljanik. Kako su nam, naime, odgovorili iz tog pulskog škvera, i u sljedećoj godini nastavit će uvoziti radnu snagu, i to, po svemu sudeći, čak i više nego u ovoj godini.


"S obzirom da se Uljanik Grupa nalazi u proizvodnoj fazi, u kojoj se simultano oprema četriri ili pet brodova, u sljedećoj godini tražit će se pretežno opremaški zanati, poput bravara, električara, izolatera i REL zavarivača. Očekuje se nešto veći broj ljudi, stotinjak radnika više, ali i postepena zamjena trupaških kapaciteta opremaškim. Navedeni kapaciteti će u većoj mjeri biti uvezeni iz BiH i Srbije", stoji u odgovoru Uljanika na naš upit.


Uljanik Grupa trenutno zapošljava oko 900 kooperantskih radnika, što preko radnih dozvola, što izravno putem ugovora s europskim tvrtkama u Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Bugarskoj, Rumunjskoj i Ukrajini. Stranci su u Uljaniku pretežno zaposleni, kažu u pulskom brodogradilištu, na poslovima metalskih zanata, poput zavarivača, brodomontera i brusača, ali i na poslovima antikorozivne zaštite, izolacije i elektrike. Uljanik, dodaju, stranim radnicima osigurava posao, dok im usluge smještaja i hrane pruža Uljanik Standard, tvrtka unutar Uljanik Grupe. Oni strani radnici koji ne znaju hrvatski, s nadređenima razgovaraju na engleskom, objašnjavaju u Puli.


"Sve dok se sustav obrazovanja ozbiljnije ne promijeni, kooperantski radnici su nažalost nužnost, a naše dugoročno opredjeljenje su domaći kvalitetno educirani radnici. Sve ono o čemu smo pričali 2014. i 2015. godine danas se, nažalost, događa. Stoga apeliramo da se sustav obrazovanja u skorije vrijeme promijeni, kako bi se riješio problem nedovoljnog broja kvalificiranih radnika, a za što ćemo se i dalje zalagati kod nadležnog ministarstva", zaključuje se u odgovoru Uljanika na naš upit.


Osim u brodogradnji, problem nedostatka radne snage izražen je i u drguiim djelatnostima, a posebno u građevinarstvu i turizmu. Vlada je nedavno dala zeleno svjetlo uvozu 31.000 stranih radnika u sljedećoj godini, u što je uključeno i produiljenje radnih dozvola za oko 9000 stranih radnika koji su već ovdje. Nedostatak radne snage, tvrde stručnjaci, izravna je posljedica negativnih demografskih trendova u Hrvatskoj, posebno masovnog iseljavanja radno sposobnog stanovništva na Zapad. Uz to, problem je i nepovoljna obrazovna struktura, zbog koje poslodavci, unatioč velikom broju nezaposlenih, ne mogu naći radnu snagu koja im je potrebna za normalno obavljanje poslovnih aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:47