Startup Factory Zagreb

U zagrebačku 'tvornicu startupa' ulazi 16 timova s inovativnim IT rješenjima za energiju, mobilnost, turizam i svakodnevni život

 Arhiva

U Tehnološkom parku Zagreb danas je predstavljeno 16 timova odabranih za ovogodišnji predakceleracijski program "Startup Factory Zagreb", a od četiri do osam najboljih timova podijelit će bespovratnih 750 tisuća kuna nagrade.

Edukacijski program traje 10 tjedana odnosno deset modula, u sklopu kojih je timovima na raspolaganju infrastruktura Tehnološkog parka Zagreb, 50-ak mentora, korporativna podrška te umrežavanje sa startup zajednicom.

Stručni evaluacijski tim je nakon prikupljanja natječajnih prijava predselektirao 40 najkvalitetnijih timova, da bi potom između njih odabrao 16 najboljih, rekao je direktor Razvojne agencije Zagreb Frane Šesnić.

Kako bi se probili u uži krug, timovi su prezentirali svoja inovativna rješenja i pokušali uvjeriti evaluacijski odbor da upravo njihov projekt predvodi u jednom od četiri tematska područja – Smart Energy, Smart Living – Silver Economy, Smart Mobility i Smart Tourism.

Uz taj predakceleracijski program pokrenut lani, Zagreb ima veliki potencijal za pokretanje sličnih, atipičnih ali atraktivnih programa, smatra Šesnić, dodavši da će Zagreb biti uzor drugima.

Advene je, primjerice, jedna od 16 predstavljenih aplikacija pomoću koje će se zaustaviti gubitak energije kućanskih aparata, a Flow sustav koji optimizira promet u urbanoj sredini integracijom pametnog softverskog i hardverskog rješenja u postojeću prometnu infrastrukturu.

Još jedna od inovativnih aplikacija je Wepark koja omogućava pretraživanja i pronalaženje optimalnog parkirnog mjesta, navigaciju i najbrži put do parkinga. S druge strane, Smart parking system Zagreb korisnicima će omogućiti da u realnom vremenu dobiju informaciju o broju slobodnih parkirnih mjesta.

Nadalje, The Basetrip je web stranica koja će turistima omogućiti pronalazak svih praktičnih informacija vezane uz putovanje, dok je Divan zamišljen kao besplatni servis za pregled društvenih događaja u Zagrebu.

Inovativni interaktivni stup Vr pole kroz animacije virtualne stvarnosti omogućava interpretaciju kulturnih, povijesnih i umjetničkih događaja na lokacijama turističkih atrakcija.

Medinel je kopča za remen sa senzorskim čvorom za pomoć osobama s ograničenom mogućnošću kretanja, posebice namijenjena starijim osobama. U izboru su se još našli SEAA – Smart Energy Aquaponics Applications, HUBBIG, MyRent, kao i Modulos, Technically advanced biomedicine (TAB), PickUp Solutions, ali i Trakbar_PametniBar te Bok Bot.

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić istaknula je da mladi poduzetnici imaju inovativne, često briljantne ideje, a da grad Zagreb osobitu pažnju posvećuje razvoju start-upova te da su inovacije pokazatelj razvijenosti svakog grada.

Prošli je tjedan Startup Factory Zagreb program proglašen najboljim predakceleracijskim programom u Hrvatskoj u natjecanju Central European Startup Awards koje okuplja 10 zemalja središnje Europe s ciljem okupljanja i povezivanja startup ekosustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:21