Tele 2

Umjesto božićnih poklona partnerima, darovali dronove vatrogascima

Tele2 je odlučio ove godine, umjesto božićnih poklona partnerima, taj novac usmjeriti vatrogasnim društvima, priopćili su danas iz te telekomunikacijske kompanije. U sklopu, kako oni to nazivaju DRONacije, bespilotne letjelice H520 idu u ruke pet hrvatskih vatrogasnih društava.

"Cilj nam je povećati sigurnost vatrogasaca i doprinijeti prevenciji požara. Svim društvima koja dobivaju ovu vrijednu donaciju bit će osigurana i stručna edukacija o upravljanju uređajima. Dronovi su izuzetno korisni za rano otkrivanje mjesta požara, praćenje napretka s udaljene lokacije, te koriste Wi-Fi komunikaciju za prijenos slike. Na neka mjesta na kojima bi vatrogascima trebalo i više od 30 minuta, dron stiže za svega 5 minuta", poručili su iz Tele2.

Vatrogasna društva koja će primiti donaciju Tele2 i njihovih partnera su: Dobrovoljno vatrogasno društvo Stari Grad Faros Hvar, Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke, Vatrogasna zajednica Grada Omiša, Javna vatrogasna postrojba Grada Zadra te Dobrovoljno vatrogasno društvo Selca na Braču.

"Promatrajući godinu iza nas, složili smo se kako su je obilježili mnogi lijepi događaji. Ipak, ne možemo ne sjetiti se zastrašujuće sezone požara. Samo u razdoblju od 1. lipnja do 31. kolovoza ove godine, u priobalju je buknulo preko 1300 požara. Zahvatili su površinu od gotovo 60 000 hektara te je na njihovom gašenju bilo angažirano više od 18 000 vatrogasaca. Oni su ti koji brinu o našoj sigurnosti i zato im želimo olakšati posao", pojasnili su iz Tele2 razloge ove hvalevrijedne donacije.

Kako objašnjavaju iz te tvrtke, bespilotna letjelica H520 je heksakopter razvijen prvenstveno za komercijalnu uporabu i savršeno je rješenje za dugo vrijeme leta. Dron je izgrađen za nadzor i provođenje zakona, a vatrogascima će pružiti sigurnost i olakšati posao.

"Čak i uvjetima jakog vjetra, uspijeva držati poziciju te može letjeti čak i kada se smatra nesigurnim da ekipe na terenu fizički odlaze u inspekciju područja. Ekskluzivna kontrola brzine leta nudi najsporiju brzinu leta iznad požarišta, ali nudi maksimalnu preciznost u izazovnim okruženjima. U sebi ima toplinski pregled koji brzo i lako otkriva odakle dolazi izvor topline", stoji u njihovom priopćenju.

Nadalje, kamera koja dolazi uz dron, inovativna je kombinacija toplinskog snimanja u uvjetima slabijeg osvjetljenja, te nudi opciju kontinuirane rotacije od 360°. Pomoću toplinske slike, objasnili su iz telekomunikacijske tvrtke, temperatura u slici selektivno mjeri te pokazuje relativne razlike u temperaturi, dok objektiv za zaostalu svjetlost ima 20x veću osjetljivost od ljudskog oka i snima izvrsne slike, posebice u uvjetima slabog osvjetljenja.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:02