Ispod očekivanja

Unatoč slabijoj prodaji iPhonea, Apple povećao zaradu

Tim Cook, izvršni direktor Applea
 Arhiva

Prema poslovnim izvješćima Apple je u posljednjem kvartalu 2017. godine prodao 77,3 milijuna iPhonea, što je jedan posto manje nego u istom kvartalu prethodne godine te ispod očekivanja analitičara koji su predviđali prodaju 80,2 milijuna primjeraka, prenosi Bloomberg.

Međutim unatoč manjoj prodaji, Apple je od prodaje svog najvažnijeg uređaja zaradio više nego godinu prije. Naime, pad broja prodanih uređaja zamijenjen je visokim cijenama novih modela kao što je iPhone X čija se cijena kreće oko 999 dolara. Tako je i prosječna prodajna cijena u najintenzivnijem blagdanskom kvartalu 2017. godine iznosila čak 796 dolara, što je značajan porast u odnosu na prošlogodišnji prosjek koji je iznosio manje od 700 dolara.

Iako su investitori prvotno negodovali zbog niže prodaje od očekivanog, iz Applea poručuju kako su rezultati dobri, uzevši u obzir da je blagdanski kvartal trajao tjedan dana kraće nego prošle godine, a posebno naglašavaju kako su iznimno zadovoljni uspjehom novog modela – iPhonea X.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:43