PRIVATIZACIJA

Valamar i Mesna industrija braća Pivac dali obvezujuće ponude za 55 posto udjela u Hotelima Makarska

Porec,020715.
Zeljko Kukurin, predsjednik uprave Valamar riviere.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX

Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere

Porečki Valamar i Mesna industrija braća Pivac podnijeli su obvezujuće ponude za kupnju 621.086 dionica Hotela Makarska, što čini 55,48 posto temeljnog kapitala te hotelske tvrtke iz Makarske. Valamar Riviera je za većinski paket u Hotelima Makarska ponudio 172,66 milijuna kuna, odnosno 22,6 milijuna kuna više od početne cijene, a Mesna industrija braća Pivac 155 milijuna kuna, ili 4,9 milijuna kuna više nego što je država tražila.
Radi se o nastavku izlaska države iz vlasničke strukture turističkih tvrtki. Naime, Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) nedavno je raspisao javni poziv za iskazivanjem interesa za kupnju dionica nekoliko hotelskih kuća u kojima država ima većinske vlasničke udjele. Osim Hotela Makarska, tu su još i Hoteli Maestral iz Dubrovnika, te crikvenički Jadran.

Za kupnju 355.520 dionica dubrovačke hotelske tvrtke pristigla je samo jedna obvezujuća ponuda, i to J&T IB Capital Markets. Ponudio je 114,27 milijuna kuna, odnosno upravo onoliko koliko je CERP tražio.

U prvom krugu privatizacije država je zaprimila 26 pisama namjere za kupnju dionica Hotela Makarska, 40 za kupnju dionica Hotela Maestral, a za Jadran je produljen rok do 15. siječnja.
Podaci o poslovanju Hotela Makarska za prvih devet ovogodišnjih mjeseci pokazuju da je u sva tri hotela te tvrtke ostvareno ukupno 213.166 noćenja, ili 1,1 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Ukupni prihodi Hotela Makarska u prvih su devet mjeseci 2017. iznosili 70,86 milijuna kuna, što je 4,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. S druge strane, ukupni rashodi u istom su razdoblju porasli 5,5 posto, te su dosegli gotovo 51,19 milijuna kuna. Dobit razdoblja iznosila je, pokazuje izvješće o poslovanju u prvih devet mjeseci, nešto manje od 19,68 milijuna kuna i veća je nego u istom lanjskom razdoblju za 1,5 posto.
Iz Valamara su objavili i da su zaključili ugovor o suradnji s društvom za upravljanje obveznim mirovinskim fondom Allianz ZB, kojim se uspostavlja zajedničko djelovanje prema Hotelima Makarska.

Izdvajamo