TURISTIČKA TVRTKA

VALAMAR RIVIJERA LANI JE ODLIČNO POSLOVALA Povećali prihode na 1,84 milijardi kuna, ove godine ulažu 705 milijuna kuna!

Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere
 Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Grupa Valamar Riviera prošle je godine ostvarila ukupne prihode od 1,84 milijarde kuna, što je porast za 16,6 posto u odnosu na godinu prije, dok je neto dobit smanjena za 28,4 posto, na 245,1 milijun kuna, podaci su iz revidiranog, konsolidiranog financijskog izvješća koje je ta hotelsko-turistička kompanija objavila u srijedu.

Prihodi od prodaje Valamara lani su iznosili 1,76 milijardi kuna, što je 20,6 posto više nego godinu prije.

Taj je rast ponajprije rezultat 23-postotnog rasta prihoda pansiona (smještaj, hrana i piće pansiona), koji su 2017. godini iznosili 1,45 milijardi kuna, te rasta prihoda ostalih operativnih odjela (za 17 milijuna kuna, a riječ je o prihodima najma i sporta te praonice, turističke agencije, itd.), objašnjavaju iz Valamara.

Na rast prihoda od pansiona, kako navode iz Valamara, najviše je utjecala akvizicija rapskog Imperiala, intenzivan investicijski ciklus u povećanje konkurentnosti i podizanje kvalitete objekata i usluga, optimizacija distribucije i upravljanja cijenama sukladno povećanoj potražnji te boljom popunjenosti i odličnim poslovnim rezultatima tijekom prvog polugodišta prošle godine.

Lani je grupa ostvarila više od 6,17 milijuna noćenja, što je porast za 20 posto u odnosu na godinu prije, a povećana je i prosječna dnevna cijena za 6,4 posto (sa 516 kuna u 2016. na 548 kuna u prošloj godini).

Operativni troškovi Valamara porasli su za 20,6 posto, na 1,15 milijardi kuna. Iz kompanije to objašnjavaju konsolidacijom Imperiala, porastom materijalnih troškova zbog povećanog volumena poslovanja, politikom povećanja plaća zaposlenika te novim zapošljavanjima "koja su nužna za izvođenje intenzivnog investicijskog ciklusa, kao i za kvalitetnu uslugu u novim premium i upscale turističkim proizvodima".

Iz Valamara izdvajaju i podatak da je grupa tijekom prošle godine ostvarila snažan rast prilagođene EBITDA-e, za 20 posto, na 623 milijuna kuna. Taj je rast, kako ističu, prvenstveno posljedica visokog porasta prihoda od prodaje te aktivnog upravljanja operativnom efikasnošću kao rezultat ostvarene prilagođene EBITDA marže od 35 posto (u 2016. godini 34,9 posto). Visoka marža ostvarena je usprkos ovogodišnjem negativnom utjecaju nižeg sezonskog tečaja euro/kuna te povećanju stope PDBV-a na usluge ugostiteljstva s 13 na 25 posto od 1. siječnja 2017. godine, objašnjavaju iz Valamara.

Smanjenje, pak, neto dobiti za 98 milijuna kuna, na 244 milijuna kuna naspram 342 milijuna kuna 2016. godine, iz kompanije objašnjavaju lošijim rezultatima iz financijskog poslovanja (smanjenjem za 46 milijuna kuna) te nižim iznosom poreznih prihoda (smanjenje za 64 milijuna kuna) najvećim dijelom zbog manjeg jednokratnog priznavanja odgođene porezne imovine na ime ostvarenih poreznih poticaja s osnove Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja (54 milijuna u 2017. u odnosu na 125 milijuna kuna u 2016.).

Grupa Valamar Riviera, zajedno s prošlogodišnjom akvizicijom rapskog Imperiala, posluje u pet atraktivnih destinacija, od Istre i Kvarnera do Dubrovnika, te upravlja s oko 12 posto kategoriziranog turističkog smještaja u Hrvatskoj. Portfelj turističkih objekata uključuje 30 hotela i ljetovališta te 15 kamping ljetovališta. U gotovo 21.000 smještajnih jedinica dnevno može smjestiti više od 56.000 gostiju, time potvrđujući da je najveća turistička grupa u Hrvatskoj mjereno po kapacitetima, napominju iz te kompanije.

U poslovnom izvješću za prošlu godinu iz Valamara također ističu kako je završen najveći investicijski ciklus grupe vrijedan više od 900 milijuna kuna.

Sukladno prethodno objavljenom i najavljenom investicijskom ciklusu do dvije milijarde kuna do 2020. godine, grupa za ovu godinu planira nastavak intenzivnih ulaganja u iznosu od 705 milijuna kuna.

Valamar Riviera jučer je objavila da je Nadzorni odbor predložio isplatu dividende od 90 lipa po dionici.

Prema prijedlogu, 15. svibnja bio bi dan stjecanja tražbine za isplatu, a 14. svibnja dan od kada će se trgovati dionicama bez prava na isplatu dividende (ex dividend date). Dioničarima koji to budu željeli četvrtina pripadajuće dividende moći će biti isplaćena u pravima - dionicama Valamara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:02