TRŽIŠTE NEKRETNINA

VELIKA USPOREDBA CIJENA KVADRATA Stanovi u Dubrovniku u godinu dana u prosjeku jeftiniji za 560 eura po četvornom metru

 Duper/CROPIX

Pada temperatura, padaju i cijene. Tako bi se ukratko mogla opisati trenutna situacija na tržištu nekretnina u Hrvatskoj. Naime, najnoviji mjesečni podaci portala za nekretnine i turizam Crozilla.com donose nam rujanske cijene stanova u Hrvatskoj. Prema dostavljenim podacima, prosječne oglašavane cijene stanova tijekom rujna u većini su gradova zabilježile pad vrijednosti: na mjesečnoj razini tražene cijene stanova u prosjeku su pale za 1,4 posto, dok su na godišnjoj razini bile 1,9 posto niže.

Rast od 0,4 posto

U odnosnu na kolovoz, porast cijena bilježe tek Zagreb i Šibenik, a u oba je grada tražena cijena porasla za tek 0,4 posto. Tako je prosječna oglašavana cijena kvadrata u Zagrebu iznosila 1607 eura, a u Šibeniku 1372 eura.

Najskuplji rujanski kvadrati stanova oglašavani su na području Dubrovnika, Opatije, Splita i Umaga. Najveći pad cijena na mjesečnoj i godišnjoj razini zabilježen je u gradu s već tradicionalno najvišim cijenama, u Dubrovniku, u kojem se za jedan kvadrat u prosjeku tražilo 3183 eura. U Opatiji je prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 2937 eura, u Splitu 2184 eura, a u Umagu 2048 eura.

Jeftino u Osijeku

U drugim gradovima diljem Jadrana cijene stanova bile su ipak nešto niže. Tako se prema podacima portala Crozilla, u Senju kvadrat stana nudio u prosjeku za 1185 eura, u Puli za 1320 eura, u Zadru za 1743 eura te u Poreču za 1758 eura.

S druge strane, najniže oglašavane rujanske cijene stanova zabilježene su u Vukovaru gdje se za metar kvadratni u prosjeku tražilo tek 579 eura i u Sisku gdje je prosječna tražena cijena iznosila 783 eura po metru kvadratnom.

Pad cijena od 0,2 posto tijekom rujna je zabilježen u Bjelovaru i Rijeci. Prosječna tražena cijena stana, prema podacima portala Crozilla.com, u Bjelovaru je iznosila 835 eura, a u Rijeci 1359 eura. Troznamenkasti broj cijene stanova bilježi se i u Osijeku, gdje je jedan kvadrat u prosjeku iznosio 971 euro, što je 0,3 posto manje no mjesec ranije.

Igra brojkama

Kada smo već u nekoliko navrata spomenuli razliku cijene na godišnjoj razini, zgodno je poigrati se brojkama i izračunati koliko su točno cijene porasle ili pale u odnosu na rujan 2014. Znamo li da su se stanovi u Dubrovniku lani u istom mjesecu u prosjeku prodavali za 3747 eura po kvadratu, ispada da su stanovi u godinu dana u tom gradu pojeftinili za čak 564 eura po kvadratu, što ujedno predstavlja najznačajniju promjenu! Nadalje, veći pad bilježi se i u Zadru, gdje se kvadrat stana nudi na tržištu po 119 eura nižoj cijeni. Također, i Rijeka bilježi pad, ali značajno manji - stanovi su povoljniji za 24 eura po kvadratu. Slijedi i Pula, gdje je razlika u cijeni 9 eura po kvadratu.

Što se tiče gradova koji bilježe porast cijena, u prvom redu to je Split, gdje su stanovi skuplji 113 eura po kvadratu! Također, Zagreb je skuplji za 55 eura po kvadratu, a Šibenik za 21 euro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:13