PREŠAO RIVALU

VELIKI TRANSFER IZMEĐU TEHNOLOŠKIH DIVOVA U Apple dolazi John Giannandrea, Googleov stručnjak za umjetnu inteligenciju

Apple Campus 2 u Cupertinu, Kalifornija
 Noah Berger / REUTERS

John Giannandrea, jedan od najznačajnijih Googleovih stručnjaka i direktor njihova odjela za umjetnu inteligenciju, u ponedjeljak je napustio tu kompaniju kako bi preuzeo novu poziciju – i to u Appleu, Googleovom velikom rivalu, piše New York Times.

Giannandrea je tako postao dio Appleovog tima od 16 direktora koji rade izravno za izvršnog direktora Timothyja D. Cooka, a za svoju novu tvrtku predvodit će Appleovu strategiju strojnog učenja i umjetne inteligencije.

Dovođenje stručnjaka njegova profila Appleu predstavlja značajan vjetar u leđa u utrci s konkurentima za razvijanje i usavršavanje umjetne inteligencije. Naime, dok se ova tvrtka zahvaljujući iPhoneu probila na mjesto najvrednije tvrtke na svijetu čijim se dionicama javno trguje, brojni tehnološki stručnjaci iPhoneovu digitalnu asistenticu Siri procjenjuju manje učinkovitom od njezinih konkurentskih ''kolega'' Google Assistanta i Amazonove Alexe.

Budući da je upravo Giannandrea u Googleu predvodio integraciju umjetne inteligencije u različite Googleove proizvode, uključujući uz digitalnog asistenta i internetsko pretraživanje te Gmail, njegov prelazak velika je “pobjeda za Apple”, smatraju u New York Timesu.

Iz Applea su poručili i kako se u razvoju umjetne inteligencije posebno usmjeravaju na zaštitu privatnosti svojih klijenata te korisnika njihovih uređaja i usluga. Giannandrea bi im trebao pomoći pri razvijanju metoda kojima će neuralne mreže i algoritme programirati bez kompromitiranja privatnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:43