POSAO OD 7,3 MILIJARDE EURA

VELIKO GLOBALNO PRESLAGIVANJE U PIVSKOJ INDUSTRIJI Japanci prodrli na europsko tržište i preuzeli tvornicu najpoznatijeg češkog piva

 Ilustracija/Profimedia, Wavebreak

Najveći japanski proizvođač piva Asahi u petak je završio preuzimanje češke pivovare Pilsner Urquell, u sklopu procesa preuzimanja pet istočnoeuropskih brendova od Anheuser-Busch InBeva.

Zbog pravila europske tržišne utakmice, najveći svjetski proizvođač piva Anheuser-Busch InBev morao je prodati te i još neke brandove koji su ranije bili dijelom portfelja SABMillera, kako bi mogao provesti dogovoreno preuzimanje te kompanije.

Asahi je za brendove koji su prije bili u vlasništvu SABMillera u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj platio oko 7,3 milijarde eura.

Sjedište Pilsner Urquella je u Plzenju, nekadašnjem industrijskom središtu zapadne Češke, gdje je davne 1842. proizvedeno prvo pivo metodom donjeg vrenja.

Čelnik Asahijeva europskog poslovanja Tom Verhaegen izjavio je za agenciju ČTK kako preuzimanje neće dovesti u pitanje nastavak tradicionalne češke kulture proizvodnje piva.

- Osim poštovanja prema tradiciji, Pilsner Urquell i Asahi povezuje i strast prema inovacijama - ustvrdio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:50