ZAVIDAN RAST

Vlahović: Spremni smo za nove akvizicije

 
Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe
 Arhiva / HANZA MEDIA

- Uz organski rast, spremni smo i za nove akvizicije, osobito u poslovima kojima se bavimo - komentirao je Ante Vlahovića, predsjednik Uprave Adris grupe, pozitivne financijske rezultata te grupe, koji su pokazali da je u prvih šest mjeseci 2017. neto dobit Grupe rasla dva posto i iznosila 167 milijuna kuna.

Ukupni prihodi Adris grupe u prvom polugodištu bili su 2,54 milijarde kuna, što je za pet posto više od prihoda ostvarenih u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok prihodi od prodaje roba i usluga iznose 1,85 milijardi kuna i za četiri posto veći su od prošlogodišnjih. Sve tvrtke Adris grupe u prvom polugodištu ove godine uspješno su poslovale.

Hotel Park

U turističkom dijelu Grupe, Adrisova kompanija Maistra u prvih šest mjeseci 2017. ostvarila je 19 posto više noćenja nego u prvom polugodištu 2016., uz povećanje prosječne cijene noćenja od tri posto. Poslovni prihodi iz redovnog poslovanja veći su za 19 posto, dok se ukupna ulaganja u 2017. procjenjuju na više od 450 milijuna kuna.

“U tijeku je gradnja hotela Park, ključnog proizvoda u zaokruživanju vrhunske hotelske ponude u Rovinju. Početkom godine dovršena je rekonstrukcija hotela Eden, a u ovoj godini nastavilo se i sa značajnim investicijama u kampove”, podsjetili su iz Adrisa te naglasili kako je trenutni booking za 18 posto bolji u udnosu na lani. Rast ključnih pokazatelja ostvaren je i u hotelu Hilton Imperial u Dubrovniku. Ostvaren je rast prihoda iz poslovanja za 19 posto i, u usporedbi s istim razdobljem lani, rast neto dobiti za čak 73 posto.

Cromaris, član Adris grupe i lider hrvatske marikulture, u prvom polugodištu 2017. prodao je čak 3324 tone svojih proizvoda. Prihodi od prodaje proizvoda visoke dodane vrijednosti, poput svježe očišćene i pakirane ribe, porasli su za 21 posto i trenutno čine 30 posto udjela u ukupnoj prodaji. Neto dobit Cromarisa je osam milijuna kuna, što predstavlja rast od 12 posto. Rezultati su pokazali i da ta tvrtka 77 posto prodanih količina i 79 posto prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima.

Jača konkurentnost

- Adris investira. Jača konkurentnost svojih poslova i proizvoda, stvara nova radna mjesta i vrijednost svojim dioničarima. Rezultati koje ostvaruju Adrisove tvrtke najbolja su potvrda učinkovitosti naše višegodišnje strategije ulaganja u dugoročne održive i rastuće poslove - rekao je Vlahović.

Kada govorimo o trećem segmentu unutar Adris grupe, onom osiguravateljskom, rezultati su se također bili uspješni. Croatia osiguranje i dalje ima vodeću poziciju na hrvatskom tržištu s ukupnim udjelom od 32,1 posto te zadržava vodstvo u segmentima životnih i neživotnih osiguranja. U prvih šest mjeseci 2017. godine CO grupa ostvarila je dobit prije poreza u iznosu od 125 milijuna kuna, što je rast od 29 posto. Neto dobit iznosi 102 milijuna kuna, što je za 37 posto više u usporedbi s istim razdobljem lani.

“Unaprijeđeni su prodajna organizacija i procesi. Porasla je učinkovitost obrade šteta, a nastavkom digitalizacije pojednostavljeni su i ubrzani poslovni procesi, što je povećalo operativnu učinkovitost”, objasnili su iz Adris grupe.

Ukupna bruto zaračunata premija Croatia osiguranje grupe u Hrvatskoj iznosila je 1,6 milijardi kuna i to unatoč “ciljanoj optimalizaciji te smanjenju dijela portfelja”.

Najvažniji pokazatelji

Maistra

- 19% više noćenja

- 19% veći prihodi

- 450 milijuna kuna ukupnih ulaganja

Cromaris

- 3324 tone prodanih proizvoda

- 17% povećanja operativne dobiti

- 8 milijuna kuna neto dobiti (+12%)

Croatia osiguranje

- 102 milijuna kuna neto dobiti (+37%)

- 1,6 milijardi kuna bruto zaračunate premije u Hrvatskoj (+1%)

- 1,85 milijardi kuna bruto zaračunate premije na razini Grupe (+3%)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:53