Tehnika

VODEĆI DOMAĆI GRAĐEVINAR U EKSPANZIJI NAKON NIZA KRIZNIH GODINA U Alžiru grade vojnu bolnicu, a u Švedskoj su pred ugovorom za 360 stanova

Zlatko Sirovec, novi direktor Tehnike, u nekoliko mjeseci ugovorio poslove za 370 milijuna kuna
Radovi na školi u Švedskoj: Posao je Tehnika dobila prošle godine
 Arhiva / Hanza Media

Tehnika, jedna od vodećih tvrtki u hrvatskom sektoru visokogradnje i rijetkih preostalih koje nije ubila kriza, u poslovnoj je ekspanziji na domaćem, ali i stranom tržištu - samo u posljednjih nekoliko mjeseci ugovorili su radove u vrijednosti od 370 milijuna kuna.

Prošle su godine ušli i na tržište Švedske, gdje trenutačno imaju dva ugovorena objekta - školu od 13 tisuća četvornih metara te nadzemnu garažu na pet etaža od deset tisuća četvornih metara u Göteborgu. Budući da se poslovi ugovoreni sa švedskim investitorima uspješno odvijaju te da je prepoznata i prihvaćena kao stručan i pouzdan izvođač, Tehnika, koja je 1. studenoga prošle godine postala član Švedskog graditeljskog saveza, sada je pred potpisivanjem ugovora o gradnji 360 stanova u Göteborgu. Taj će se posao realizirati tijekom ove i iduće godine. Na tržištu Alžira Tehnika već gradi vojnu bolnicu, što je posao vrijedan 47 milijuna eura. Na objektu je gotova konstrukcija i u fazi je izvedbe obrtničko-instalaterskih radova.

Arhiva / Hanza Media
Zlatko Sirovec, direktor Tehnike

Kad je riječ o poslovima na domaćem tržištu, najveći su u ovom trenutku gradnja triju zgrada s ukupno 480 stanova prema modelu poticane stanogradnje u zagrebačkom naselju Podbrežje te gradnja nebodera WestGate u Splitu.

Već izvjesno vrijeme, podsjeća direktor Zlatko Sirovec, na prostoru bivše Tvornice ulja Zvijezda razvijaju i projekte visokog urbanog standarda na atraktivnoj gradskoj poziciji. To se ponajprije odnosi na dosad sagrađene stambeno-poslovne građevineu sklopu kojih je više od tisuću stanova, 50 poslovnih prostora, jedna poslovna zgrada, dječji vrtić, kao i više od 1300 garažno-parkirnih mjesta. I to nije sve.

Arhiva / Hanza Media/Tehnika
Westgate u Splitu

Buđenje građevinskog sektora, priča nam Sirovec, kao i nedostatak kvalitetnih nekretnina na tržištu, Tehniku su motivirali da u ovoj godini investira te u sklopu projekta Centar Zvonimir sagradi poslovno-stambeni objekt Z4 u vrijednosti od oko 55 milijuna kuna. On će se sastojati od dvije podzemne etaže sa 88 parkirnih mjesta, površine 2682 četvorna metra, i devet nadzemnih, površine 6333 kvadrata, što čini ukupnu površinu od 9015 četvornih metara. Poslovni dio građevine sastojat će se od 33 poslovna prostora koji se protežu od prizemlja do osmog kata, a preostali će dio imati 30 stambenih jedinica.

- Relativno smo zadovoljni time kako je godina počela jer je zamjetan oporavak investicijske aktivnosti. No, u godinama krize graditeljstvo je prepolovljeno, građevinskih tvrtki nema dovoljno i to je također jedan od razloga što preostali građevinari pune svoje kapacitete. Pojavila su se ulaganja u perspektivno područje - razvojno-investicijske projekte u turizmu, a samo takvi, veliki projekti graditeljstvo mogu vratiti u život - smatra Sirovec, koji je nedavno na čelu tvrtke zamijenio Filipa Filipeca, koji je, pak, nakon 26 godina na toj poziciji otišao u mirovinu.

Tvrtka je tijekom 70 godina postojanja sagradila velik broj važnih objekata, poput, primjerice, Zagrebačkog velesajma, Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Veleposlanstva SAD-a...

Premda su se pojavila nova perspektivna područja za investicije i gradnju, Sirovec napominje da je ključni i najveći ograničavajući problem hrvatskoga graditeljstva veliki odljev kvalificirane radne snage iz zemlje, nedostatak tesara, zidara, armirača i keramičara. Stoga je, smatra, jedno od rješenja uvoz radne snage.

- Trebamo biti svjesni da Hrvatsku neće graditi Hrvati i da se treba okrenuti drugim tržištima - konstatira Sirovec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:02