DRAMA OKO KONCERNA

VRHUNAC KRIZE U AGROKORU: STANJE VISOKE NAPETOSTI Zaduženost je puno veća nego što je koncern prikazivao, otkrivamo o kojim je razmjerima riječ

Ivica Todorić, snimljen u svom uredu na devetnaestom katu Ciboninog tornja
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Ne treba posebno objašnjavati kako je nakon vrlo neugodnih informacija objavljenih na Bloombergu i Reutersu među najvećim vjerovnicima Agrokora u financijskom sektoru vladalo stanje visoke napetosti.

Kako doznajemo, problem je u tome što će veliki domaći vjerovnici (Zaba, PBZ, RBA i Erste) vrlo teško postići suglasnost s ruskim bankarima (Sberbank, VTB) koje drže najveći dio Agrokorova duga. Nema puno spora oko toga da je Agrokor u puno lošijoj situaciji nego što su svi mislili do prije samo nekoliko mjeseci.

- Zadnje kvartalno izvješće u rujnu otkrivalo je da dug Agrokora bio oko šest puta viši nego zarada (EBITDA). Sada je iznenada dug prema EBITDA 13x. Svima je jasno da nešto nije u redu. Pa nije se zaduženost Agrokora mogla više nego udvostručiti u tako kratkom razdoblju, nego se očito radilo o prikrivanju pravog stanja - upozorio nas je jedan vrlo ugledan domaći bankar.

Sada se pak domaći vjerovnici pitaju u kojoj mjeri su i koliko dugo najveći strani vjerovnici, koji su imali bolju komunikaciju s vrhom Agrokora, prešućivali bitne informacije. Trenutačno je spremnost na potpisivanje bilo kakvog sporazuma kod domaćih vjerovnika na vrlo niskoj razini jer nisu sigurni što će potpisati.

Ako je bilo lažiranja izvješća, tko jamči da dug prema EBITDA nije i viši od 13 puta, pitaju se vjerovnici. Ostaje i otvoreno pitanje što s Upravom Agrokora. Sugovornici nas uvjeravaju kako niti jedan bankar neće pristati da Uprava Agrokora ostane, ali su s druge strane svjesni da im ti isti menadžeri ipak do daljnjeg trebaju.

- Tko će, primjerice, sada potpisati bilance - upitao nas je jedan od vjerovnika.

Vjerovnicima mogu iskoristiti mogućnost privatne tužbe, ali im je to priča u kojoj ne rješavaju probleme niti znaju kako će završiti.

Iako se govorilo o potpisivanju "Standstill Agreementa" kao preduvjeta restrukturiranja Agrokora, sugovornici nam otkrivaju da još ne može biti riječi o tako visokoj razini planirane akcije kakvu podrazumijeva "Standstill" nego više o privremenom dogovoru vjerovnika kako bi se izbjegla veća šteta.

Ključ opstanka Agrokora nalazi se u rukama ruskih bankara, čelnika Sberbanke i VTB banke, a kako se neslužbeno doznaje, u tim bankama nisu zadovoljni najavama o namjerama hrvatske Vlade da donese poseban zakon kojim bi država preuzela operativnu kontrolu nad kompanijom u slučaju da ona dođe u opasnost od bankrota. Ruski bankari smatraju kako je neprihvatljivo da ključni vjerovnici ostanu bez utjecaja u procesu sanacije kompanije. Model za stabilizaciju Agrokora koji su oni predstavili hrvatskoj Vladi, temelji se na konceptu da upravljanje kompanijom preuzme posebno formirani Odbor vjerovnika.

Prema neslužbenim informacijama, ruski prijedlog jest da je kvalifikacijski uvjet za sudjelovanje u donošenju odluka tog odbora najmanje sto milijuna eura dospjelih potraživanja prema tvrtki, te spremnost investiranja barem daljnjih pedeset milijuna u rješavanje financijskih dubioza. U tom odboru svaka odluka donosila bi se dvotrećinskom većinom glasova, a pozicija predsjednika - de facto čelnog čovjeka kompanije u razdoblju sanacije - pripala bi najvećem vjerovniku.

Ako ostali vjerovnici ne bi bili spremni sudjelovati - a naznake su da domaće financijske institucije više nisu spremne za daljnje plasmane u Agrokor - ruske banke navodno su spremne samostalno financirati financijsku stabilizaciju tvrtke, ali opet po tom modelu koji bi im dao punu operativnu kontrolu i uz privremeni pristanak svih ostalih kreditora za zamrzavanje naplate dospjelih potraživanja. Tako formirano tijelo potom bi se posvetilo rješavanju tri ključna problema kompanije - rješavanju financiranja PIK obveznica koje dospijevaju sljedeće godine, osiguranju kratkotrajne likvidnosti i otplati dijela duga dobavljačima.

Iako to nije potvrđeno, navodno se razmišlja o tome da se svim dobavljačima ponudi trenutačna otplata 20-ak posto dospjelih dugova, garancija plaćanja u roku za sve buduće isporuke te pregovori o rješavanju ostatka duga u srednjem roku. Ipak, donošenje zakona kojim se kontrola nad kompanijom stavlja u ruke države kod Rusa stvara nervozu da bi mogli ostati bez ikakve kontrole nad svojim plasmanom u kompaniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:56