DOKAPITALIZACIJA PETROKEMIJE

ZAŠTO JE ZAPEO PROCES KLJUČAN ZA SPAS NAJVEĆE KUTINSKE TVRTKE? Ulaganje od pola milijarde kuna stalo zbog suzdržanosti mađarskog MOL-a?

 HANZA MEDIA

Unatoč ambicioznom planu da proces dokapitalizacije Petrokemije završi do kraja prošle godine, to se nije dogodilo.

Ključno je pitanje zašto i gdje zapinje. Sa strane države neslužbeno se može čuti da se čeka odobrenje iz Bruxellesa o tržišnoj koncentraciji, a sa strane potencijalnih investitora da se kockice još preslaguju.

Domaći konzorcij

“Kalkulira se i međusobno razgovara o uvjetima ulaska u Petrokemiju jer svatko ima svoje želje, ideje i prijedloge. Ti razgovori su žestoki i traju”, kažu izvori upoznati sa situacijom, referirajući se na odnose unutar domaćeg konzorcija koji čine Ina, PPD, Janaf, HEP, mirovinski fondovi, koji bi u kutinsku tvornicu mineralnih gnojiva trebao unijeti 500-tinjak milijuna kuna svježeg kapitala.

Navodno je sada zapelo kod Ine, i to, prema nekim informacijama, zbog vlasničkih odnosa MOL-a i Vlade u Ini, koju država želi natrag u svoje okrilje. U Ini navode da razmatraju moguće poslovne modele oko Petrokemije te da konačna odluka po tom pitanju još nije donesena. Od izvora bliskih MOL-u može se čuti slično. Trenutačno, naime, MOL-u nije jasno hoće li predloženo restrukturiranje Petrokemije biti profitabilna investicija za Inu ili će služiti ciljevima drugih strana, osim Ine. “U slučaju da je to profitabilna investicija, Uprava Ine mora biti sigurna u to i mora to dokazati svojim glavnim dioničarima. Ako to nije profitabilno ulaganje, onda MOL-u nije jasno na temelju čega bi trebao dati podršku”, kažu izvori bliski mađarskoj naftnoj kompaniji. U svakom slučaju, sve su karte još otvorene, što je potvrdio i čelnik Petrokemije Đuro Popijač.

Javni poziv

- Nitko nije eksplicitno rekao da odustaje. Pregovori su u tijeku. Nažalost, nismo uspjeli proces odraditi do kraja godine, ali nadam se da bi za dva-tri mjeseca mogli završiti. Potpuna slika, odnosno tko je odustao, a tko nije, znat će se kad objavimo javni poziv na koji se mogu javiti svi zainteresirani - kaže Popijač.

U igri je i dalje austrijski Borealis, koji se, također, može odazvati javnom pozivu, a čija ponuda vrijedi do kraja ožujka 2018. Neslužbeno doznajemo da oni žele ući u Petrokemiju, ali žele da dokapitalizacija služi za buduće poslovanje, a ne za rješavanje repova iz prošlosti te da su spremni razgovarati oko pronalaska rješenja za stare dugove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:44