Vjerovničko vijeće Agrokora

'Zbog nekoliko dana kašnjenja izvještaja o reviziji nismo zabrinuti, to ćemo raspraviti najkasnije u četvrtak'

Marica Vidaković
 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Marica Vidaković, predstavnica velikih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora, izjavila je danas nakon sjednice vijeća kako njegovi članovi nisu zabrinuti zbog odgode objave revizorskog izvješća Agrokora te kako bi se najkasnije u četvrtak trebali ponovno sastati kako bi raspravljali o tom izvješću.

Naime, jedna od točka današnje sjednice trebala je bili revizija financijskih izvješća Agrokora, no skinuta je s dnevnoga reda iz “tehničkih razloga”, odnosno zbog složenost posla, kazala je Vidaković.

- Već u ponedjeljak će nam dio materijala biti dostavljen, a najkasnije će u četvrtak biti novi sastanak Privremenog vijeća kada će se raspravljati o reviziji. S obzirom da se radi o nekoliko dana odgode nema razloga za zabrinutost – rekla je Vidaković.

Na optužbe na račun Kraša koje je Ivica Todorić iznio u blogu, Vidaković je kazala da se materijalno može dokazati da Kraš nije koristio svoj položaj kroz vijeće vjerovnika te da Kraš nije bio plaćen prije nego svi ostali dobavljači.

- Jučer, prekjučer i danas su počele isplate velikih dobavljača po kriterijima koji su utvrđeni i svi dobavljači imaju isti tretman i svi su počeli biti isplaćivani isti dan. Prema tome, Kraš apsolutno nije bio plaćen niti jednu kunu prije ostalih dobavljača – rekla je Vidaković.

Pojasnila je kako nju kao predstavnicu velikih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću nije birao Ante Ramljak, izvanredni povjerenik za Agrokor, već udruženje dobavljača koji su jednoglasno to odlučili.

Na navode kako je Kraš potkraj ožujka podupirao upravu s Todorićem na čelu, kazala je kako je ona na tom sastanku jasno istaknula kako je vrijeme da Todorić počne plaćati svoje obaveze.

O navodima Ivice Todorića da je bio “prisiljen” potpisati predaju koncerna, Vidaković je rekla da ne vjeruje u to.

- Nisam nazočila tim sastancima i ne mogu sa sigurnošću ništa govoriti, ali apsolutno ne vjerujem u to – kazala je Vidaković.

Vidaković je ponovila kako je bilo neprosredno prije otvaranja izvanredne uprave bilo izvjesno da će se “urušiti veći dio, a ako ne i čitavo hrvatsko gospodarstvo.”

- Dobavljači koji posluju s koncernom Agrokor su danas stabilniji. Neki su vrlo stabilni, dok neki pokušavaju izaći iz krize ili su nažalost završili u stečaju ili predstečaju. U svakom slučaju, u jednom crnom scenariju ovo je najbolje što se moglo desiti. Dobili smo predah da možemo svoje poslovanje urediti ili naći alternativne kanale u slučaju da se nešto crno desi. U ovom trenutku mogu reći da iz onog što smo do sada kroz vijeće dobili postoji jedna obećavajuća budućnost. Naravno, najteže dolazi tek pred nas, a to je nagodba, koja će ovisi isključivo o vjerovnicima – izjavila je Vidaković.

Na upit koliko su dobavljači spremni otpisati duga, Vidaković je rekla da se po tom pitanju mora usuglasiti s velikim dobavljačima.

- U razgovorima s njima do sada se govorilo o otpisu dugova u iznosu do 15% - kazala je Vidaković.

Izvanredna uprava priopćila je kako se na sedmoj sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora raspravljalo se o ispravcima i dopunama u odnosu na plaćanja predviđena odlukama od 26. srpnja i 31. kolovoza u segmentu plaćanja dospjelih tražbina mikro dobavljača koje su nastale prije donošenja rješenja o otvaranju postupka izvanredne uprave. Također, donesene su i odluke vezane uz suglasnosti za plaćanje dospjelih tražbina ostalih dobavljača koje su nastale prije donošenja rješenja o otvaranju postupka izvanredne uprave, a koja se odnose na ispravke i dopune u odnosu na plaćanja predviđena odlukom od 31. kolovoza 2017. godine.

“Ujedno je dobiveno i odobrenje za plaćanje dospjelih tražbina dobavljačima koji su danas prvi put prezentirani vijeću. Radi se o dobavljačima koji nisu bili obuhvaćeni ranijim zahtjevima, zbog usklađivanja evidencija, ispravljanja neispravno navedene klasifikacije veličine poduzeća ili zbog kasnije utvrđene ispravnosti prijavljene tražbine. Iznos koji je danas dodatno odobren za plaćanje za tzv. Pool A (najmanje dobavljače) iznosi 1.084.796,22 kune. Danas odobreno plaćanje dobavljačima kreće u ponedjeljak", objavljeno je.

Vijeće je obaviješteno i o tome da su Agrokor i PwC pri kraju složenog zadataka pripreme i revizije konsolidiranih financijskih izvještaja Agrokor Grupe, koja se sastoji od više od 40 kompanije u nekoliko država, te se objava revidiranih konsolidiranih financijskih izvještaja očekuje do kraja sljedećeg tjedna, kaže se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:58