RESPEKTABILNI IZNOSI

Više od dvadeset milijuna kuna Anti Vlahoviću i Emilu Tedeschiju

Najveći prinos na uloženi novac dioničara trenutačno donose dionice Ericssona Nikole Tesle (9,09 posto)
 CROPIX

Dioničari 29 kompanija čije su dionice izlistane na Zagrebačkoj burzi uskoro očekuju isplatu dividende, a prema podacima portala Mojedionice.com, prinos na uloženi novac kreće se od najnižih 0,36 posto u Granoliju do 12,09 posto u Slavonskom zatvorenom alternativnom investicijskom fondu.

Povlaštene i redovne

Najveći prinos na uloženi novac dioničara, prema aktualnim podacima o kompanijama koje su najavile isplatu dividendi, donijele su dionice Ericssona Nikole Tesle (9,09 posto), potom Jadroagenta (6,64 posto), Tankerske plovidbe Nova generacija (5,27 posto) te Končara - mjernih transformatora, poduzeća iz Grupe Končar, čija povlaštena dionica nosi 6,34 posto prinosa, a redovna 5,11 posto. Prema prinosu na ulaganje, na dnu ljestvice uz Granolio su Čakovečki mlinovi s prinosom od 1,2 posto, turistička Ilirija sa 1,64 posto te Atlantic Grupa, čiji je prinos na dionicu 1,67 posto.

Raspon 0,50 do 430 kn

Raspon u najavljenim dividendama 29 poduzeća kreće se od 50 lipa u Granoliju do 430 kuna u Tvornici stočne hrane.
Među najvećim dividendama pojedinačnih vlasnika dionica čija su imena zavedena u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu su one koje će biti isplaćene Anti Vlahoviću i Emilu Tedeschiju. Kao najveći dioničar redovnih dionica Adris Grupe, koja isplaćuje dividendu od 15 kuna po dionici, Vlahović će, izglasa li takvu odluku Glavna skupština, dobiti 29,4 milijuna kuna.

Lada Fiorio Tedeschi

Drugi dioničar Adrisove redovne dionice Plinio Cuccurin primit će 18,6 milijuna kuna dividende. Emil Tedeschi, koji je većinski vlasnik Atlantic Grupe, dobit će od kompanije 22,5 milijuna kuna, a njegova sestra Lada Fiorio Tedeschi primit će dividendu u iznosu od 2,6 milijuna kuna.
U Valamaru najveći iznos dividende pripada fondu EPIC, u vrijednosti od 32,5 milijuna kuna, dok Georg Eltz, najveći mali dioničar Valamar Riviere, ostvaruje pravo na isplatu od 3,72 milijuna kuna. U dva domaća turistička poduzeća njihovi glavni direktori istodobno su i dioničari pa će predsjednik Uprave Turisthotela iz Zadra Frane Skoblar, koji je i najveći dioničar s udjelom od 11 posto dionica, dobiti dividendu u iznosu od 2,6 milijuna kuna, dok će Goran Ražnjević koji vodi Iliriju u Biogradu i njezin je drugi dioničar po veličini dobiti 455 tisuća kuna.

Končar Elektroindustrija

Državni holding Končar Elektroindustrija najavio je pak isplatu dividende od 12 kuna po dionici pa će svojem najvećem dioničaru, Kapitalnom fondu, isplatiti 8,69 milijuna kuna, a državi, koja dionice ima preko tri institucije, isplatit će 7,72 milijuna kuna. Končareva najveća tvrtka Končar - distributivni i specijalni transformatori (Končar D&ST) isplatit će holdingu koji joj je većinski vlasnik 6,2 milijuna kuna.

Stopirana odluka

Od malih ulagača u Končar Elektroindustriju poznat je samo Kristijan Floričić, kojem će to poduzeće i Končar D&ST zajedno isplatiti 1,07 milijuna kuna dividende.
Podravka je najavila isplatu dividende od 7 kuna, što bi Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom donijelo 9,8 milijuna kuna, a kapitalnom fondu 2,8 milijuna kuna, no koprivnička je kompanija stopirala sve odluke s obzirom na to da je odgodila sazivanje Glavne skupštine.

Koliko će se sliti u drugi mirovinski stup? Raiffeisenu 12 milijuna kuna od Ericssona, a AZ-u 9 milijuna od Adrisa

Obvezni mirovinski fondovi drugog stupa također očekuju dividendu od brojnih poduzeća. AZ obveznom mirovinskom fondu Adris Grupa će isplatiti 9 milijuna kuna, Atlantic Grupa 1,99 milijuna kuna, a Končar 2,65 milijuna kuna. Obvezni mirovinski fond PBZ CO, među poduzećima čiju smo isplatu dividendi analizirali, očekuje 1,32 milijuna kuna od Atlantica, 3,07 milijuna kuna od Končara te 2,65 milijuna kuna od Ericssona Nikole Tesle. Raiffeisen obvezni mirovinski fond dividendu će dobiti od Atlantic Grupe, i to 4,35 milijuna kuna, od Adris Grupe dobit će 2,22 milijuna kuna dividende, a od Ericssona Nikole Tesle 12,3 milijuna kuna. Mirovisnki fond Erste Plavi računa na 8,92 milijuna kuna od Adrisa, 2,73 milijuna kuna od Atlantica, 2,42 milijuna kuna od Končara i 4,8 milijuna kuna od Ericssona NT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:19