PROJEKT FER-A

PAMETNI SENZORI 'Mjerit ćemo koje su biciklističke staze u Zagrebu zagađene'

 Ranko Šuvar / CROPIX

U Zagrebu postoji dovoljno infrastrukture potrebne za razvoj smart cityja, a sad je potrebno početi razvijati mobilne aplikacije i promovirati ih, kaže profesorica Ivana Podnar Žarko s FER-a, koja je i tehnička voditeljica projekta Symbiote. Riječ je o projektu koji financira Europska komisija, a bavi se interoperabilnošću programskih platformi za internet. Imamo mlade programere koji to znaju i žele, a imamo i ljude koji to žele koristiti, ističe.

- Početkom godine pokrenuli smo projekt kontrole kvalitete zraka. Naših 20 studenata je dobilo senzore i stalno su prikupljali podatke. Predstavili smo to građanima i bili su oduševljeni. Ljudi žele znati u kakvom okruženju žive - to je posebno bitno, primjerice, alergičarima - pojašnjava Podnar Žarko. Trenutno očekuju dodatna sredstva za nastavak projekta, a planiraju se fokusirati na bicikliste i uz pomoć senzora dobiti podatke o tome koje su najzagađenije biciklističke staze u Zagrebu. To je nešto što će onima koji voze bicikl biti izravno korisno - svatko će moći vidjeti koja je ruta najzagađenija i odlučiti koji alternativni pravac koristiti. Podaci ovise o gustoći prometa i meteorološkim prilikama, pojašnjava, no svakako su to vrlo korisni podaci za svakog biciklista.

- Paralelno će se projekt provoditi i u Beču, jer oba grada imaju cilj usmjeriti bicikliste da se voze zelenim rutama - ističe Podnar Žarko.

Ideja smart cityja je pojednostaviti život građana, pojašnjava, i to tako da se koristi tehnologija koja već postoji i stavi na raspolaganje građanima. Smart city rješenja dobra su i za gradsku upravu, ali i za stanovnike. Što se grada tiče, korištenje ovakvih aplikacija pojeftinjuje javne servise - primjerice, pametna rasvjeta štedi struju, a kontejneri opremljeni senzorima javljaju kad su puni, pa se tek tad prazne, umjesto da se radnici voze do njih i ustanove da to još nije potrebno. Instalacija infrastrukture košta, pojašnjava, no tijekom nekoliko godina ta se investicija isplati kroz uštede koje se ostvare. - Za građane su ovakve aplikacije dobre jer im olakšavaju život i čine ga ugodnijim. Bilo da je riječ o tome u koju garažu nećete krenuti jer je puna, pa do podataka o tome gdje je u gradu gužva, pa čovjek može zaključiti da se tamo nešto zabavno događa i otići vidjeti što ima. Mogućnosti su beskrajne - ističe Podnar Žarko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:46