Getty Images For amfAR
Feljton Jane Fonda

Baš nije imala sreće s muškarcima: Razvodila se tri puta, ali nikad nije odustala od ljubavi

Američka glumica, ikona fitnessa i gorljiva aktivistica, žena koja se triput udavala i isto toliko puta razočarala u ljubavi, i s 82 godine, u izolaciji zbog pandemije, nastavlja raditi: dizajnira trenirke te i dalje neumorno - vježba. O njezinu životnom putu feljton donosi Gloria magazin.

Kao i mnogi drugi zatvoreni u svojem domu, američka glumica Jane Fonda ovih dana nosi udobnu odjeću - ali s tom razlikom da ju je ona sama dizajnirala. Dapače, trenirke u sivoj i tamnoplavoj boji, s trakom u duginim bojama i natpisom Fonda, počela je i prodavati, s ciljem potpore svojim humanitarnim zakladama - ali i radnicima pogođenim Covidom-19. Nekoliko dana ranije na svom je profilu na Instagramu pokrenula akciju za prikupljanje zaštitne opreme za medicinske radnike, na početku ove godine pozirala je uz portret Grete Thunberg i napisala: “Protiv klimatskih promjena treba se boriti kao i protiv koronavirusa”, a posljednjih mjeseci prije izbijanja pandemije bila je nekoliko puta uhićena jer je pred Capitolom prosvjedovala zato što političari ne poduzimaju dovoljno da spriječe klimatske promjene.

Ukratko, Jane Fonda odavno je naučila da se za sebe i svoje ideje treba boriti, a ne se prepuštati sudbini. No, nije uvijek bila takva.

- Mudrost dolazi s godinama i onda najednom shvatite pravu istinu o tome da konce sreće držite u vlastitim rukama, samo što se oni mnogima od straha zapetljaju - objasnila je svoju životnu filozofiju.

LOS ANGELES - CIRCA 1985:  Actress Jane Fonda poses for a portrait circa 1985 in Los Angeles, California. (Photo by Harry Langdon/Getty Images)
Getty Images

Konci njene sreće zaista su bili zapetljani dugi niz godina. Kći pripadnice američkog visokog društva Frances Ford Seymour i holivudske zvijezde Henryja Fonde bila je njihovo prvo dijete.


Sve samo ne dobri roditelji

Rođena je 21. prosinca 1937. u New Yorku, gdje su tada živjeli njezini roditelji, koji su dvije godine poslije dobili i sina Petera. Majka koja je patila od psihičkih problema i otac zaokupljen karijerom i salijetanjem holivudskih ljepotica bili su sve samo ne dobri roditelji. Često su se svađali i za djecu su rijetko imali vremena pa Jane Fonda svoje djetinjstvo najčešće opisuje samo jednom riječju - otužno.

Kad joj je bilo 11 godina, njezin je otac zatražio razvod, a majka je doživjela živčani slom i završila u sanatoriju na liječenju. Maloj Jane otac je samo rekao da je mama otišla. Kad je jednog dana nakratko došla kući u pratnji medicinske sestre, Jane se u sobi na katu igrala s bratom. Pozvali su je da pozdravi majku, ali je ona odbila - i više je nikad nije vidjela. Jane su rekli da je umrla od srčanog udara i tek je u školi doznala da joj se majka ubila.

- Godinu dana nakon majčine smrti prijateljica mi je pokazala filmski časopis u kojem je pisalo da je moja majka prerezala britvom vrat na svoj 42. rođendan - otkrila je poslije. - Osjećala sam se krivom za njenu smrt. Da sam barem sišla i pozdravila se s njom, možda se ne bi ubila. Dugo sam u sebi nosila tu krivnju. Mnogo godina kasnije dobila je medicinsku dokumentaciju iz bolnice u kojoj se njezina majka liječila, otkrivši da je bila spolno zlostavljana dok je bila djevojčica te da je to uzrok mnogih njenih kasnijih psihičkih problema.

- Tek sam tada shvatila da nisam kriva za njenu smrt - rekla je Jane Fonda.


Bakin plan nije joj se dopao

Henry Fonda nije dugo tugovao. Ubrzo se oženio treći put, za glumicu Susan Blanchard, a djeca za njega kao da nisu postojala pa je brigu o Jane i Peteru preuzela njihova baka s majčine strane, Sophie Mildred Seymour, brižna i dobronamjerna, ali vrlo konzervativna i kruta. Prema baki Sophie, glavni cilj svake djevojke je dobro se udati, po mogućnosti za mladića iz visokog društva i bogate obitelji, a jedan od načina da to postigne je da studira na prestižnom koledžu Vassar, za djecu američkih bogataša. Važnije od diplome, prema bakinu mišljenju, bilo je da ondje upozna prikladnog mladića i na zadnjoj godini objavi zaruke te se nakon diplome uda za njega.

Jane je nakon dvije godine shvatila da na Vassaru neće ništa naučiti i odustala je od studija.

- Izašla sam iz Vassara glupa kao guska. Niko­­me na koledžu naše obrazovanje nije bilo važno - rekla je.

23rd January 1965:  American actress Jane Fonda at the Savoy Hotel, London holds a press reception.  (Photo by Kaye/Express/Getty Images)
Getty Images

Nije to bilo za nju

Odlučila se sama školovati i otišla je u Europu. Baka je bila užasnuta, ali otac joj je bez oklijevanja dao novac za glazbenu školu u Parizu. U to se doba razvodio od četvrte žene i planirao se oženiti peti put, pa je novac bio najlakši način da ne mora brinuti za kćer.

Jane je zaista počela studirati klavir, ali je brzo uvidjela da to nije za nju, još kraće je studirala slikarstvo i na kraju se vratila u Ameriku i na nagovor prijateljice upisala školu glume Actors Studio, čiji je direktor bio Lee Strasberg.

- Bio je prva osoba, osim mog oca, koji mi je rekao da sam nadarena i pomogao mi da steknem nešto bolje mišljenje o sebi - rekla je Jane.

Prvu, malu ulogu dao joj je očev prijatelj, redatelj Joshua Logan, a iako “Tall Story” nije postigao uspjeh, omogućio joj je da poslije njega snimi još nekoliko filmova.

No, bilo joj je jasno da prilike za glumu dobiva zbog toga što ima slavnog oca pa se 1965. otisnula u Pariz gdje će, nadala se, graditi karijeru na temelju vlastitog talenta.

October 1966:  American actress Jane Fonda with her husband, the French film director Roger Vadim.  (Photo by Keystone Features/Getty Images)
Getty Images

Želio je lijepu ženu koja ne misli previše

U Francuskoj je vrlo brzo nakon dolaska upoznala i zaljubila se u Rogera Vadima, redatelja koji se volio hvaliti da je stvorio filmsku divu Brigitte Bardot. S njom je pedesetih godina bio u braku, a razveli su se kad je shvatio da nije samo praznoglava plavuša jer, prema njegovu mišljenju, žena treba biti lijepa i ne smije previše misliti, a još manje imati svoje stavove.

Jane mu se činila kao idealna kandidatkinja za brak: lijepa, mlada, s dodatnim bonusom da ima slavno prezime, koju će, smatrao je, moći modelirati po vlastitom ukusu i od nje stvoriti “američku Brigitte Bardot”.

Dok su još bili zaručeni, nagovorio ju je da odbije ulogu u filmu “Doktor Živago” - jer bi zbog nje morala na devet mjeseci otići na snimanje u Španjolsku.

Jane Fonda, US actress, wearing a green and brown large check dress, posing with a cigarette and reclining on a green sofa, resting her head on a pink cushion, in a studio portrait, circa 1960. (Photo by Silver Screen Collection/Getty Images)
Getty Images

Nakon što su se 1965. vjenčali još je više kontrolirao njenu karijeru. S njom je 1968. snimio erotizirani znanstveno-fantastični film “Barbarella” koji je postigao veliki komercijalni uspjeh, ali se Jane sve manje sviđao način na koji on zamišlja i njezinu karijeru i njihov zajednički život. Iste je godine rodila kćer Vanessu, ali ni dijete nije moglo spasiti brak.

- Trebalo mi je tri godine da shvatim kako smo nas dvoje potpuno različite osobe. Ne mogu biti u braku s muškarcem koji smatra da ima pravo dorađivati me kao osobu - objasnila je poslije zašto se odlučila na razvod i 1969. vratila u Ameriku.

In this handout, American actress, writer, producer, political activist Jane Fonda in a mug shot following her arrest, Cleveland, Ohio, US, 3rd November 1970. (Photo by Kypros/Getty Images)
Getty Images

Prosvjedovala protiv rata i otišla korak dalje

Dok je živjela u Parizu, upoznala je ljevičarske intelektualce poput filozofa Jean-Paula Sartrea i glumice Simone Signoret i u Americi je, opijena njihovim idejama, okrenula novi list.

Šezdesete su bile doba burnih prosvjeda protiv rata u Vijetnamu, borbe za prava crnaca, nove muzike, filmova i načina života... Jane Fonda priključila se prosvjedima protiv rata, a otišla je i korak dalje - posjetila je Vijetnam i fotografirala se s topničkom posadom vijetnamske vojske.

Javnost ju je optuživala da je izdajica, dala joj nadimak Hanoi Jane i tražila da je osude na zatvorsku kaznu. Zbog njenih je javnih ispada bio ljut i njezin otac.

I u Hollywoodu su mnogi izbjegavali raditi s njom, no tih je godina Jane ipak snimila nekoliko zapaženih filmova i za ulogu u trileru “Detektiv Klute” 1971. dobila Oscara. No, bez obzira na prestižnu nagradu, Jane je bila svjesna da mora imati kontrolu nad svojom karijerom pa je osnovala producentsku kuću Fonda Films, s kojom je 1978. snimila i film “Povratak kući” - i za ulogu u njemu dobila drugog Oscara.


SANTA MONICA, CA - 1975:  Academy Award-winning actress Jane Fonda poses on the veranda of her home with husband Tom Hayden, son Troy Garity, and daughter Vanessa Vadim (hiding) in this 1975 Santa Monica, California, photo family portrait session. (Photo by George Rose/Getty Images)
Getty Images

Rodila sina i usvojila tinejdžericu

U to je doba već bila u drugom braku, s Tomom Haydenom, jednim od rijetkih političara koji su se divili njezinu društvenom angažmanu. Vjenčali su se 1973. i u srpnju iste godine dobili sina Troya koji je u matične knjige upisan s prezimenom O’Donovan Garity, po svojoj baki s očeve strane - jer roditelji nisu željeli da mu djetinjstvo bude obilježeno prezimenima koje su mnogi Amerikanci smatrali nepodobnima. Nekoliko godina poslije Jane Fonda i Tom Hayden posvojili su iz doma za napuštenu djecu tinejdžericu Mary Luanu Williams, kćer članova crnačke militantne organizacije Crne pantere.

Jane se činilo da joj je život idiličan: za razliku od Vadima, Tom Hayden podržavao ju je i u karijeri i u njezinu političkom angažmanu.

I ona je podržavala njegove ambicije da zasjedne na vrh Demokratske strane, pratila ga na političkim skupovima i ulagala milijune dolara u njegovu kampanju. A dok je ona pomagala Haydenu u političkoj karijeri, on je sve teže podnosio da se o njemu govori kao o mužu slavne i bogate glumice. Zbog njega je vozila stari Volvo, a ne automobil kakav si je mogla priuštiti kao filmska zvijezda. Umjesto sata Cartier, pak, nosila je jeftini Timex. Ništa joj nije bilo teško promijeniti u svom životu jer je vjerovala u njega i njegove ideje - sve dok 1988. nije slučajno otkrila da već dugo ima ljubavnicu.

- Prvi put u životu pomislila sam na samoubojstvo - otkrila je.

Budući da nisu potpisali predbračni ugovor, Jane Fonda je u razvodu financijski loše prošla. Hayden je prije vjenčanja imao jedva pedeset tisuća dolara na računu, a iz braka je izišao, prema jednom izvoru, sa svotom od deset milijuna dolara, a prema drugom dobio je čak trideset milijuna. U to je doba, naime, njezina imovina bila procijenjena na gotovo šezdeset milijuna dolara - ne samo od glume nego i produkcije filmova te videokaseta s aerobikom, kojima je zarazila cijeli svijet i prodala ih u gotovo dvadeset milijuna primjeraka.

24 JUL 1990:  MEDIA MAGNATE TED TURNER AND ACTRESS JANE FONDA. Mandatory Credit: Tony Duffy/ALLSPORT
Getty Images
Da je vara i treći suprug Ted Turner, Jane je doznala samo tjedan dana nakon vjenčanja.

Djeca su joj bila važnija od novca

Za novcem nije žalila jer joj je mnogo važnije bilo to što joj Hayden nije pravio probleme oko skrbništva nad djecom. Kad je dobio njene milijune, pristao je da ona ostanu živjeti s majkom.

Iako je nakon dva bračna razočaranja mislila da se više nikada neće udati, život ju je još jednom iznenadio. Jedva godinu dana nakon razvoda upoznala je ekscentričnog milijardera Teda Turnera, vlasnika TV mreže CNN.

Iako nije željela ulijetati u novu vezu, prihvatila je Turnerov poziv na večeru i nastavila se družiti s njim. Nakon samo nekoliko mjeseci, koliko god to sebi nije željela priznati, shvatila je da nije odoljela njegovu šarmu.

Znala je da je ženskaroš i da ima golemi ego, ali je rekla “da” kad ju je zaprosio. Vjenčali su se 1991., na njezin 54. rođendan, a samo mjesec dana kasnije, dok su se vozili u automobilu, doznala je da je vara.

Pobjesnila je, pretukla ga mobitelom i zalila ga bocom pića - ali mu je ipak oprostila kad joj je obećao da se to više nikada neće ponoviti. Fonda i Turner sljedećih su godina postali jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih bračnih parova na svijetu. Družili su se s političkim liderima i umjetnicima, putovali i zabavljali se... No, Jane se sve više osjećala kao da živi u zlatnom kavezu.

- Ted smatra da mu žena mora biti na raspolaganju 24 sata dnevno i da je to prava ljubav. Meni se čini da on želi dadilju, a ne ženu - objasnila je zašto se razvodi nakon deset godina braka.

HOLLYWOOD, CA - MARCH 04: Jane Fonda attends the 90th Annual Academy Awards at Hollywood & Highland Center on March 4, 2018 in Hollywood, California.  (Photo by Frazer Harrison/Getty Images)
Getty Images

Posvetila se pomoći zlostavljanim ženama

Nakon razvoda joj je bilo teško, no nije se počela sažalijevati. Nastavila je raditi, priključila se pokretu za borbu protiv nasilja nad ženama, nastupala u predstavi “Vaginini monolozi” uz mnoge druge slavne glumice, pomagala u osnivanju sigurnih kuća za zlostavljane žene i u edukaciji žena u zemljama diljem svijeta. Nekoliko je godina, do 2017., bila u vezi s glazbenim producentom Richardom Perryjem, s kojima je i nakon raskida ostala u dobrim odnosima.

Snimila je i nekoliko filmova, od kojih su najuspješniji “Svekrva je kriva za sve”, “Obiteljska pravila” i “Klub zadovoljnih žena”, a od 2015. glumi u TV serijalu “Grace and Frankie” o dvjema ženama koje se sprijatelje nakon što doznaju da su se njihovi muževi zaljubili jedan u drugoga.

Objavila je i biografiju “My Life So Far” 2005., prodanu u više od milijun primjeraka, a šest godina poslije još uspješniju knjigu “Prime Time”, 2011., u kojoj tvrdi da se žene ni u zrelim godinama ne moraju odreći životnih zadovoljstava i gdje ih savjetuje o fitnessu, seksu i ljubavi, a za nju je svojom vitkom linijom i aktivnim načinom života najbolja reklama.

Instagram

Ni u izolaciji nema mira

Cijelo to vrijeme nastavila se baviti i aktivizmom - bori se protiv klimatskih promjena, već je nekoliko puta završila iza rešetaka zbog prosvjeda pred zgradom Capitol u Washingtonu i ponosna je što je u listopadu prošle godine s njom bila uhićena i njezina unuka Viva Vadim. Ni izolacija zbog pandemije nije zaustavila 82-godišnju glumicu da prestane raditi: osim što redovito objavljuje programe vježbi i odnedavno dizajnira odjeću koju prodaje u humanitarne svrhe, ne prestaje upozoravati na važnost zaustavljanja klimatskih promjena.

- Borim se za budućnost, ima li što važnije od toga? - tvrdi Jane Fonda.

Osim dva Oscara i Zlatnog globusa za životno djelo, Jane Fonda je dobila još desetak glumačkih nagrada. No, zadnju nije mogla primiti. U listopadu prošle godine trebala joj je biti predana nagrada BAFTA za cjelokupnu glumačku karijeru, ali je na dan dodjele bila uhićena zbog nezakonitog prosvjeda pred zgradom Capitol u Washingtonu.

- Hvala BAFTA-i na nagradi, žao mi je što neću biti s vama - poručila je članovima BAFTA-e dok su joj policajci stavljali lisice na ruke, a snimka njezina uhićenja prikazana je na svečanosti dodjele.

BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 07:  Jane Fonda attends L'Oreal At The 63rd Berlinale International Film Festival on February 7, 2013 in Berlin, Germany.  (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)
Getty Images

ČITAJTE I OVE FELJTONE:

Odrasla je bez oca, Oprah ju je predstavila svijetu, a suprug joj je dugo vremena bio odbojan

Slavna nobelovka promijenila je svijet, a uvlačili su je u skandale i zamjerali joj što je strankinja i žena

Najtužniji rođendan: 'Proživjela' je dva života, no svijet će je pamtiti po skandalima njene djece

Liam Hemsworth: Zvijezda na životnoj prekretnici

Nasilje, poslovne prevare, droga i bolesti: Debbie Harry nije dopustila da je unište ni najveće patnje

Diane Keaton: Sjajna glumica u vječitoj potrazi za ljubavi s vječnom grižnjom savjesti

Linker
20. travanj 2024 01:50